Drentsche Patrijshond

Napisao  Petak, 27 Studeni 2015 20:47
Drentsche Patrijshond Drentsche Patrijshond

Drentsche Patrijshond je svestrani pas tipa španijel iz Nizozemske provincije Drenthe.

Na Engleskom ovaj pas se naziva Nizozemski pas za trčke. Otprilike 5000 pasa je registrirano u Nizozemskom kinološkom društvu, a ovoga psa se još može naći u Belgiji, Danskoj, Skandinaviji i Sjevernoj Americi.  Drentsche Patrijshond ima sličnosti i sa španijelima i sa seterima. Odličan je pointer i donosač, a često se koristi u lovu na močvarice te se vrlo dobro prilagođuje poljskome lovu.

Izgled

Osnovna boja je bijela sa smeđima ili narančastim oznakama. Najčešće su bijeli sa velikim smeđim flekama, obično je to jedna velika fleka iznad repa. Plašt na leđima je dozvoljen ali nije toliko poželjan. Dlaka mu je srednje dugačka, sa zavjesicama na nogama te dužom dlakom na prsima. Te osobine daju dojam dužeg krzna nego što stvarno je.  Drentsche Patrijshond je visine 55 do 63 centimetara.

History

Prodavač kokoši: Gabriel Metsu, 1662

Podrijetlo ovoga psa seže u 16to stoljeće od psa koji je došao preko Francuske i Španjolske. Taj pas je u srodstvu sa malim Minsterlanderom te Francuskim španijelom. Svi ti psi su u Danskoj nazivani psi za trčke.

Ova pasmina je prvi put priznata 1943 godine u Nizozemskom kinološkom društvu.

Upotreba

Provincija Drenthe bila je neobična pred 300 godina tako što su samo vlastela mogla loviti. Lokalni zemljoposjednici i seljaci razvili su pse za lov na sitnu divljač. Za razliku od većine ostalih lovačkih pasmina  Drentsche Patrijshond bio je predviđen za lov svih vrsta divljači, ali i za posao psa zaštitara i kućnog ljubimca. Nekada su se koristili čak i za vuču saonica. Ovaj pas je bio svestran zadnjih 300 godina.

Ovaj pas perfektno odgovara pogonskome lovcu na sitnu divljač te lovi temeljitim pretraživanjem terena. Lovi dobrom brzinom te ne odlazi predaleko od puške. Kao i većina svestranih Europskih pasa, markira i aportira, te će loviti i ptice i male sisavce poput kunića, zeca i lisice. Danas je Drentsche Patrijshond  omiljeni lovački pas u Nizozemskoj.

Zdravlje

Zdravstveni problemi ove vrste mogu se pojaviti u progresivnoj atrofiji mrežnice.

Temperament

Iako ovi psi pokazuju jaki lovački instinkt te znaju biti povodljivi time, obično su mirniji u obiteljima nego ostali lovački psi. Jako se vežu za članove obitelji, vrlo su lojalni, te vrlo nježni prema djeci.

Tjelovježba

Ovi psi su najsretniji radeći pored lovca, uživaju u društvu ljudi u prirodi. Par šetnji po parku će zadovoljiti ovome psu dnevne potrebe. Nakon toga će doći doma i leći, ali ne treba ga zamijeniti za sjedeće pasmine - Drentsche Patrijshond  je vrsta koja će patiti od nedovoljno kretanja.

Zadnja izmjena Četvrtak, 26 Studeni 2015 01:00
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023