Krvosljednik - eng. Bloodhound

Napisao/la  Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 00:27

Krvosljednik je belgijska pasmina koja se koristi isključivo zbog svog čula mirisa. Radi se o vrlo staroj pasmini – neki smatraju da je stara i 1000 godina. Podrijetlo vuče od starijih francuskih pasmina koje su se uzgajale od 7. stoljeća kako bi pratile tragove krupne divljači po varljivom terenu. To je pasmina koju su „stvorili“ redovnici opatije svetog Huberta u Belgiji. Korišteni su za praćanje tragova divljači. Zanimljivo je da naziv pasmine u originalu nema veze sa praćenjem krvi već su se njihove krvne linije sustavno bilježile – krvosljednici su prava aristokratska pasmina. Danas je krvosljednik, osim lovni, i policijski pas i čest suputnik organizacijama koje tragaju za nestalima.

  • Drugi naziv: pas sv. Huberta, Chien de Saint-Hubert
  • Podrijetlo: Belgija/Francuska
  • Tip: brakoidan
  • FCI kategorija: VI - Psi tragači, goniči i srodne vrste
  • Životni vijek: 10 – 12 godina
  • Temperament: miran, privržen, odan, veseo, tvrdoglav, nije za početnike
  • Visina: 58 to 69 cm
  • Težina: 36 to 50 kg, neki i više
  • Obojenost: crvenosmeđi - crni, crni - krem, crvenosmeđ, crvenokrem

Građa tijela: tijelo je snažno i vrlo mišićavo, skladno građeno ali ne odaje dojam nezgrapnosti već plemenitosti. Krvosljednika se lako prepoznaje po dugim klempavim ušima i visećim naborima kože na licu – glava je njihovo najatraktivnije obilježje. Vrat je jak i debeo, a njuška naglašeno duga. Noge su dugačke, kretnje su sporije ali odmjerne i podatne. Krzno je kratko i sjajno, dlake na ušima i glavi su mekane i glatke. Krzno se lako održava ali nabori kože trebaju često čišćenje da bi se spriječile infekcije.

Temperament: krvosljednik daje onoj staroj izreci da je pas čovjekov najbolji prijatelj pravi smisao. To je odan, pouzdan, nježan i miran pas koji obožava djecu. Nježan je i zaštitinički nastojen, te ima jak karakter. Ukoliko naiđe na kakav zanimljiv miris može vrlo lako odlutati (u doslovnom i prenesenom značenju). Pasmina ima i speciičan dubok glas kojega ne koristi prečesto. Česta karakteristika ovih pasa je tvrdoglavost a štenci mogu biti bučni, divlji i često se suprotstavljaju vlasniku – mali džumbusi! S treningom treba početi od malena, a on mora biti konstantan i naglašeno pozitivnih metoda kako bi se smirile tinejdžerske strasti mladih pasa (adolescencija traje od 9 mjeseci do godine dana). Ključ je u strpljenju i dosljednosti, i davanju mita u obliku kolačića i poslastica. Grubosti neće upaliti s krvosljednicima – postati će pasivni i dobijati suradnju. Nije preporučljiv za početnike – s krvosljednicima se mora znati postupati!

Što se prostora tiče, što više to bolje! Nije preporučljiv za stan već mu treba kuća s okućnicom (treba dodati da i poprilično slini). Budući da je dosta privržen vlasnicima ne podnosi dobro samoću i zanemarivanje. Kada im je dosadno mogu si brzo samo naći zabavu koja obično uključuje neki vid destruktivnosti (žvakanje i trganje svega i svačega, grebanje). Okućnica mora biti dobro ograđena je psi mogu odlutati u potrazi za zanimljivim mirisima, pri čemu ih on zna potpuno obuzeti pa se na kraju i izgube. Treba mu duga šetnja svaki dan za održavanje psihofizičkog zdravlja, treniranje nosa i socijalizaciju. Prilikom šetnje pas obavezno mora biti na povodniku jer ga nos može daleko odvesti. Vodite računa i da posjeduje izvanredne sposobnosti vučenja i navlačenja pa i s takvim treningom treba početi od malena.

Iako je miran po prirodi, nipošto nije lijen – riječ je o radnoj lovnoj pasmini koja je u stanju satima i danima pratiti trag. Praćenje je duboko utkano u ovu pasminu i kao takav koristi se od ranog srednjeg vijeka. Ne koristi se u samom lovu (kao npr. gonič) već dolazi do izražaja nakon lova kada treba naći divljač. Obično se krvosljednik vodi(o) na podvodniku, a krajem 19. stoljeća u lovu se pojaljuju i čopori. Mogu pronaći trag star i više dana. Od davnina se koristi i za traženje ljudi, pa ga koriste i policije i organizacije za zaštitu i spašavanje. Praćenju pomaže i specifična građa nosa i ušiju, te nabori kože koje „skupljanju“ miris. U nosu krvosljednika nalazi se 4 milijarde olfaktornih receptorskih stanica (čovjek ih ima 5 milijuna), a ima sposobnost izvanrednog pamćenja mirisa.

Lovac.info

 

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 00:33

Srodni sadržaj (po oznakama)

K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023