Hornady American Whitetail streljivo

Napisao/la  Četvrtak, 24 Rujan 2015 18:41

Novost Hornady American Whitetail serije streljiva, Kalibar 12, Duljina čahure 70 milimetara i zrno težine 28 grama slično Foster zrnu.

Kao i kod izvornog Foster zrna , Hornady je projektil homogen u sastavu; Međutim, umjesto da je od čistog ovova, koja Foster navodno koristi, Hornadyeva verzija je izrađena od legure olova-tvrđeg materijala

Unatoč lošim aerodinamičkih svojstavima,zrno bi  trebalo ostati stabilano u letu. Kratki, debeli dizajn  zrna uvelike smanjuje balistički koeficijent (BC), koji je, kada je u kombinaciji s niskim početnim brzinama  i velikim gramažama,pogodan za lov na kratkim udaljenostima i u gustišima. Projektili s niskim balističkim koeficijentom brzo gube brzinu (a time i energiju) te su posebno osjetljivi na bočni vjetar.

Hornady Metak hvata plinove sa modernom plastičnom čašicom sa kompresijskim otvorima. Prilikom opaljenja plastična vodilica zrna ulazi u samo zrno, a stražnji dio se deformira i povećava svoj promjer i time osigurava dobro "zatvaranje cijevi radi gubitka plinova. Time je Hornady osigurao da puške bez čokova ne gube na brzini zrna prilikom pucanja.

Kao i orginasla Foster brenneka, Hornadijeva verzija također ima "žljebove".  Ti žljebovi su zapravo dijagonalno postavljeni utori koji daju neznatnu rotaciju zrna ali su ipak bitni. Zbog njih prilikom pucanja iz Jakoh čokova dolazi do lagane deformacije zrna te se cijev ne oštečuje. Utori također smanjuju trenje između cijevi i zrna. Zbog toga ova kugla kao i orginalna Foster može biti ispaljena iz glatkih cijevi od cilindričnih čokova pa sve do punoga čoka. Najbolja preciznost će biti sa cilindrom do pola čoka.

Prema Hornady-u ova kugla ima početnu brzinu od 487 metara u sekundi iz cijevi duljine 76 centimetara. U današnje vrijeme večina sačmarica ima kraće cijevi, pa je brzina ovoga metka isprobana iz puške duljine cijevi 61 centimetar. Čok na toj cijevi je pola. Prosječna mjerena brzina 5 uzastopnih hitaca je bila 475 m/s, samo 12 metara u sekundi sporije nego po balističkim podacima.Vepar neće osjetiti razliku!

Koristeći Savage sačmaricu sa optičkim ciljnikom, pucano sa naslona, testirana je preciznost American Whitetail kugle na 70 metara. Prosjek prva 3 uzastopna hitca je unatoč lošem vremenu bila 6,5 centimetara. Najlošija grupa je bila 8,1 a najbolja ipresivnih 4,7 centimetara.

Tehničke specifikacije:

  • Kalibar: 12
  • Duljina čahure; 70mm
  • Težina zrna: 28 grama
  • Materijal zrna: antimon- olovna legura
  • Početna brzina: 487m/s(prema proizvođaču)
  • Početna energija: 3300 J
Zadnja izmjena Subota, 26 Rujan 2015 11:18
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023