MammalNet pokreće projekt „građanske znanosti“

Napisao  Utorak, 29 Listopad 2019 14:37

MammalNet pokreće projekt „građanske znanosti“ koji uključuje građane u prikupljanje podataka o distribuciji divljih sisavaca u Hrvatskoj.

Međunarodni konzorcij MammalNet sastavljen je od vodećih znanstvenih institucija, financiran od Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i temeljen na sudjelovanju građana u prikupljanju podataka, poznato kao "građanska znanost". Cilj mu je provjeriti učinkovitost ovog pristupa za veliko prikupljanje podataka, u ovom slučaju, o distribuciji divljih sisavaca.

Ovaj međunarodni konzorcij potiče sve zainteresirane građane da posjete web (www.mammalweb.org ) stranicu projekta i preuzmu aplikacije za slanje viđanja i lokaciju sisavaca, jer je sudjelovanje građana ključno za napredak znanosti u onim područjima u kojima tradicionalne metodologije nisu dovoljne, poput upravljanja i očuvanje divljine.

Ovaj projekt je u pilot fazi pokrenut u Njemačkoj, Španjolskoj, Poljskoj i Hrvatskoj, nakon čega ga se planira proširiti na područje cijele Europe. Projekt, započinje u listopadu 2019. godine i ostat će aktivan do svibnja 2021. Nastojat će pokazati učinkovitost građanske znanosti u sastavljanju podataka o distribuciji divljih sisavaca u Europi.

Da bi u tome uspjeli, građanima na raspolaganje nudimo jednostavnu aplikaciju za mobilne uređaje, iMammalia, koja omogućuje brzo postavljanje fotografija životinja koje su viđene s koordinatama lokacije na kojem su viđene.

 

Zainteresirani će također moći sudjelovati u projektu podacima prikupljenim putem web aplikacijama Mammalweb i AGOUTI s profesionalnijim profilom kako bi se pomoglo ostalim istraživačima - gdje će biti moguće učitati, organizirati i identificirati vrste prisutne na fotografiji i podaci snimljeni foto-kamerama.

U ovim projektima naglasak je upravo na lovce i biologe, kao ciljane skupine koje se svakodnevno služe foto-kamerama u praćenju populacija divljih životinja u amaterskom ili poslovnom aspektu.

Podaci koje ti 'građani znanstvenici' pružaju za bilo koju od dvije web aplikacije zabilježit će se u projektu i kasnije će se analizirati radi provjere učinkovitosti metodologije Citizen Science-a i u primjeni na divljim vrstama.

Kako bi se olakšalo sudjelovanje i promovirala svijest i briga o okolišu, projekt će imati aktivne račune na društvenim mrežama (instagram.com/mammalnet_croatia) kako bi sudionici bili informirani i mogli imati izravnu vezu za postavljanje pitanja ili komentiranje.

 

U tu svrhu popularizacije provest će se inicijativa 'Fotografija mjeseca'. Svakog mjeseca na web stranici će se prikazivati tri slike po svakoj pilot zemlji, a korisnici Internet stranica glasati će za onu koja im se najviše sviđa. Prema ovom konzorciju stručnjaka, važno je imati veliki broj sudionika u inicijativi, jer što je veći broj prikupljenih podataka, to će biti pouzdaniji rezultati i budući utjecaj na dizajn upravljanja i očuvanja divljih sisavaca.

U tom je smislu poželjno računati od početka na suradnju s različitih skupinama, poput planinara, udruga i skupina povezanih s okolišem, lovaca, poljoprivrednika, šetača, kao i entiteta poput organizacija odgovornih za zaštićena prirodna područja , zaštitara prirode, gradskih uprava u ruralnim područjima, škola, sveučilišta, profesionalaca za divlje životinje, prihvatnih centara za posjetitelje u područjima ekološke vrijednosti, tvrtkama povezanih s okolišem i turističkim uredima…

Svi oni mogu imati priliku napraviti uvid u projekt i sudjelovati, te na taj način pridonijeti da ovo istraživanje postane uspješno.

 

Što je „građanska znanost“ (Citizen science - CS)?

Definicija bi glasila da je to ‟Znanstveni rad koji obavljaju članovi široke javnosti, često u suradnji sa ili pod vodstvom stručnih znanstvenika i znanstvenih institucija.„ CS je, dakle, metodologija kojom se građane želi uključiti u znanstvene aktivnosti.

Njihovo aktivno sudjelovanje može se provesti na različite načine: općim znanjem, prikupljanjem informacija, svojim alatima ili drugim resursima koji bi mogli biti od interesa.

U specifičnom slučaju MammalNet, doprinos građana bit će poboljšanje znanja o ekologiji divljih vrsta, određivanju rasprostranjenosti i brojnosti populacija divlje faune, što će rezultirati očuvanjem vrsta i njihovih staništa te osiguravanjem populacije referentne vrijednosti koje doprinose upravljanju divljim vrstama.

foto

Zadnja izmjena Utorak, 29 Listopad 2019 16:47