Zanimljivosti: Medvjed zaustavio vlak

Napisao  Subota, 16 Rujan 2017 16:30

Noć 9. rujna, teretni vlak broj 48907 prometuje od Gomirja ka Vrbovskom. U km 551,6 ispred lokomotive „elektre“ 1141-003 nakon tunela Kloštar, na pruzi se pojavio medvjed.

Strojovođa Tihomir Horvat iz HŽ Cargo Zagreb uključuje sirenu lokomotive, reflektor i koči vlak. Medvjed završava pod kotačima lokomotive, koja ga odbacuje ispod vlaka.

Između petog i šestog vagona medvjed koji se vjerojatno okretao, oštećuje kočionu poluspojku i vlak se zaustavlja. Jednostavno, kad iscuri zrak za kočenje, vlak stane.

 

„Uplašio sam se kad sam vidio velikog medvjeda u 2.30 ujutro. Pukla je kočiona poluspojka, vlak je zakočio i morao sam otići do vagona i popraviti kvar. Istina je da sam se bojao, misleći da je medvjed ranjen, telefonski sam obavjestio prometnika vlakova u Gomirju i našeg dispečera i krenuo da otklonim kvar.

Medvjed je bio mrtav, kraj kolosjeka. Vidio sam mu otkinutu zadnju desnu šapu. Odahnuo sam i brzo popravio pouspojku, otkočio vlak i nastavio voziti dalje, kazuje nam strojovođa Tihomir Horvat.


On je nakon službe, u Zagrebu i pismeno opisao događaj. Kazuje kako mu nije bilo svjedno po mraku, pješice hodati kraj pruge, tražeći medvjeda. Žao je mu životinje, ali on ondje nije ništa mogao uraditi da ne zgazi medvjeda.

Kako neslužbeno doznajemo, nakon tog događaja, Područnu vuču Zagreb zvali su lovci iz Gomirja. U njihovom lovištu strani lovci trebaju odstreliti pet medvjeda, koji su inače dosta skupi. Nadređeni su im objasnili kako strojovođa uopće nije mogao izbjeći medvjeda s pruge, a o strahu te noći, drugi put.

 

 B. Ćavar