Bjesnoće nema, lisica više nego ikad prije

Napisao  Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 10:10

Duga hladna zima, kojoj se ne nazire kraj, stanovnicima Valpovštine i Donjomiholjštine, osim teškoća u prometu, veće potrošnje energenata te depresivnog raspoloženja donijela je i probleme s lisicama, koje ulaze u naselja u potrazi za hranom..

Najčešće u večernjim i noćnim satima, lisice bez straha ulaze u vrtove, dvorišta, a posljednjih nekoliko dana ne ustručavaju se ući i u gradska i općinska središta, gdje ih građani obilaze u velikom luku i o tome obavješćuju nadležne službe.

No problem je to koji se vrti u krug i u bliskoj budućnosti prijeti eskalacijom ne samo u Slavoniji i Baranji nego i u cijeloj Hrvatskoj.


Građani bez zaštite

Dobra je informacija da, nakon nekoliko desetljeća, posljednjih godinu i pol na području cijele Hrvatske nije zabilježen ni jedan slučaj bjesnoće, što znači da je ta bolest iskorijenjena, no pojavio se drugi, jednako ozbiljan problem – prekomjerno razmnožavanje lisica, kojih je više nego ikada prije, upozorava poznati valpovački veterinar Zdenko Mužević.

On kaže i da se lije s godinama sve više navikavaju na život u neposrednoj blizini naselja, ulaze u napuštene objekte, gdje borave danju, a u predvečerje izlaze u lov.

No kad ih u naselju uoče i prijave, građani zapravo neće postići ništa, jer im ne mogu pomoći ni veterinari, ni jedinice lokalne samouprave, ni lovci, pa mogu samo čekati da se gladna divlja životinja sama udalji što prije i što dalje…

Veterinari kažu da je za to nadležna jedinica lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine, koji bi problem trebali rješavati u suradnji s lovcima, no njima nije dopušteno pucanje vatrenim oružjem u pojasu od 300 metara od naselja.

S obzirom na to da ne postoji adekvatna registrirana higijeničarska služba za uklanjanje lisica koja bi ih trebala (vjerojatno po cjeniku za uklanjanje pasa lutalica) ukloniti iz naselja, lisice su praktički zaštićene “kao lički medvjedi”, na očaj građana, posebice roditelja s djecom.

U Gradu Valpovu potvrđuju nam da su zaprimili pritužbe građana, ali da se moraju držati slova zakona, a u Lovačkom društvu Šljuka Valpovo upozoravaju da je riječ o ozbiljnom problemu koji je potrebno rješavati što je moguće prije, dok stvari ne izmaknu kontroli i ponovno se ne pojavi bjesnoća ili, još gore, dok gladna lisica u potrazi za hranom ne ugrize nekog od građana.


Lovci bespomoćni

- Naše Lovačko društvo u skladu s Lovnogospodarskom osnovom uredno odradi svoju kvotu za odstrel od deset lisica godišnje, a LD-ovi na području Lovnog ureda Valpovo ukupno odstrijele 100-tinjak lisica godišnje.

No i uz to, i uz njihova prirodnog neprijatelja čaglja, lisica je u našim lovištima zbog nekog čudnog razloga više nego ikad prije i nemilosrdno čine štete na zečevima i pernatoj divljači, što već postaje zabrinjavajuće - upozorava predsjednik LD-a Šljuka Valpovo, Dražen Birovljević.

On kaže i kako lovci ne bježe od svoje obveze da na dojavu građana ustrijele lisicu, no nitko od njih to neće činiti u krugu 300 metara od naselja jer bi prekršio zakon i mogao ostati bez oružja.


- Da bi se riješio problem rastućeg broja lisica na našim terenima, jedini izlaz vidimo u tome da Ministarstvo poljoprivrede što prije donese odluku o pojačanom odstrelu lisica, koje nije bilo već godinama, otkako se to radilo zbog sprečavanja širenja bjesnoće, a sada nam je nužna kako bismo od prekomjerno namnoženih predatora zaštitili naša lovišta, a prije svega utjecali na povećanje sigurnosti građana.

Držimo da bi se svakako još jednom trebala preispitati i odluka o zabrani odstrela u krugu od 300 metara, zbog koje trenutačno ne možemo adekvatno zaštititi naše građane kako bismo to htjeli i kako oni zaslužuju - poručuje s velikom dozom zabrinutosti Birovljević.

 

Lidija ANIČIĆ
Izvor: www.glas-slavonije.hr
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 13 Veljača 2017 10:25