Ukradene foto zamke za životinje kod Ogulina

Napisao/la  Četvrtak, 05 Studeni 2015 09:15

Ogulin - Više tisuća kuna vrijedne foto zamke za životinje ukradene su s autoceste kod Ogulina.

Krađa se dogodila u razdoblju od zadnjih mjesec dana, kažu u policiji, a foto zamke su se nalazile na prijelazu za životinje.

U okviru istraživanja velikih zvijeri u Hrvatskoj provedena su probna istraživanja upotrebe foto-zamki. Metoda foto-zamki poznata je i relativno često korištena u temeljnim i primijenjenim istraživanjima divljih životinja. Foto-zamke pogodne su za istraživanje taksonomski vrlo različitih životinja i gotovo u svim uvjetima.

Foto-zamke su fotoaparati čije aktiviranje potiče impuls posebnog infracrvenog senzora koji ujedno registrira i bilježi svaki prolaz životinje. Takav komplet postavljen na pogodno mjesto pruža dragocjene podatke o vrsti životinja koje prolaze, te o sezonskoj i dnevnoj učestalosti njihovog prolaska. U znanstvene svrhe tu metodu moguće je koristiti za fotoidentifikaciju jedinki, odnosno procjenu broja jedinki iste vrste na određenom području. Foto-zamke moguće je koristiti i kao jednu od metoda praćenja kretanja životinja preko budućih trasa autocesta, te unaprijed s većom sigurnošću utvrditi potrebne mjere zaštite, odnosno predvidjeti izgradnju odgovarajućih objekata koji služe kao propusti za životinje. Nakon izgradnje propusta za životinje na autocestama, tom metodom moguće je utvrditi učestalost prolaska životinja, odnosno opravdanost izgradnje tih objekata.

Izvor: RM

Zadnja izmjena Četvrtak, 05 Studeni 2015 14:57