Božićni lov LD Mirna Buzet okupio čak 120 lovaca

Napisao/la  Utorak, 13 Siječanj 2015 08:18

Na tradicionalnom siječanjskom lovu, ujedno prvom ovogodišnjem, na kojem je Lovačko društvo "Mirna" Buzet, uključujući svoje članove i gostujuće lovce iz susjednih lovačkih društava, ali i iz Čabra, Paga i Slovenije, okupilo sto i dvadesetak lovaca, odstrijeljeno je jedanaest divljih svinja. U aktualnoj lovnoj sezoni, kvota za odstrel divljih svinja iznosi šezdeset plus dodatnih trideset komada.

Predsjednik LD-a "Mirna" Branko Golojka, kaže da su gotovo ispunili propisanu kvotu. Upravo zahvaljujući zajedničkim hajkama kao i drugim mjerama, šteta od divljih svinja puno je manje nego prethodnih godina. U aktualnoj lovnoj sezoni prijavljeno je svega dvadesetak šteta.

- Lovačko društvo "Mirna" i Grad Buzet s po jednom trećinom sufinanciraju obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nabavu električnog pastira, i to je pored zajedničkih hajki, također jedan od razloga da je šteta manje, kaže Golojka. Lovci su se prije odlaska u lovište okupili u Buzetu, a uspješan lov zaželio im je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić. Predsjednik Lovačkog saveza Istarske županije Graciano Prekalj koji je također sudjelovao u subotnjem lovu istaknuo je da se okupljanjem velikog broja lovaca može zaokružiti veliko područje i odstrijeliti veći broj divljih svinja koje još uvijek na sjeveru Istre pričinjavaju štete.

- Zahvaljujući mjerama koje poduzimaju lovačka društva, te se štete na neki način ipak stavljaju pod kontrolu. Međutim riječ je o divljači koja se jako razmnožava jer nema prirodnog neprijatelja pa se i hajkama početkom godine kao najprimjerenijem vremenu za skupne lovove, smanjuje broj divljih svinja jer ako se sada smanji, naravno da će i ovog proljeća kada se počinju pojavljivati štete na poljoprivrednim kulturama, te štete puno lakše držati pod kontrolom, napominje Prekalj. Među lovcima, izdvajala se tek jedna lovkinja: Jasenka Ribarić iz Vranja članica LD "Srnjak" Lupoglav, sa četverogodišnjim lovačkim stažem. Tata joj je lovac, djed je bio lovac, a kako voli prirodu i životinje, jer o njima treba i skrbiti, postavljati i redovno puniti hranilice, zasijavati površine za prihranu divljači, rado je nastavila ovu obiteljsku tradiciju.

Glas Istre, G. ČALIĆ ŠVERKO
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 19:05