Malta: moguća zabrana lova?

Napisao/la  Utorak, 13 Siječanj 2015 08:10

Ukoliko većina glasa za ukidanje zakona o lovu, to će biti prvi put uspješan referendum na inicijativu građana u povijesti Malte i prvi kojim će se ukinuti konkretan zakon.

 

Ustavni sud Malte odobrio je održavanje referenduma o lovu u toj državi koja je poznata po izrazito liberalnim odredbama o lovu. Sud je tako odbacio tužbu lovačkog saveza koji je tražio odbijanje peticije kojom je široka koalicija udruga zatražila referendum o ovom ključnom ekološkom pitanju na Malti.

Koalicija za ukidanje proljetnog lova koja je prikupila više od deset posto potpisa građana za referendum, opisala je odluku kao "pobjedu demokracije i povijesni trenutak za Maltu", prenosi Times of Malta.

Referendumsko pitanje odnosit će se na ukidanje tri godine starih zakonskih odredbi koje su omogućile vladi da dozvoli proljetnu sezonu lova na grlice i prepelice. Naime, Malta je mjesto kojim brojne migratorne vrste prolaze svakoga proljeća na putu iz Afrike prema sjevernoj Europi. Tisuće njih ubiju lovci na Malti što predstavlja kršenje EU Direktive o pticama. "Lov u proljeće nema smisla jer je riječ o ubijanju ptica prije gniježđenja te one neće nikada dobiti priliku za razmnožavanje", objašnjavaju motive za referendum iz koalicije koja okuplja niz ekoloških organizacija, organizacija za prava životinja, organskih poljoprivrednika i organizacija mladih, od kojih su poznatije primjerice Birdlife i Friends of the Earth Malta.

Ukoliko većina glasa za ukidanje ovog zakona, to će biti prvi put uspješan referendum na inicijativu građana u povijesti Malte i prvi kojim će se ukinuti konkretan zakon. Kako bi rezultat referenduma bio obavezujući za Vladu, potreban je izlazak više od 50 posto birača. Raspisivanje referenduma očekuje se između travnja i srpnja, a aktvisti najavljuju veliku kampanju kojom će pozvati građane da izađu na referendum i glasaju za spas ptičje bioraznolikosti.

H-alter, M.K., 09.01.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 12 Siječanj 2015 19:03