Mladi sokolari iz Slovačke posjetili Slavoniju

Napisao/la  Ponedjeljak, 15 Rujan 2014 00:44

Osnovna škola iz Josipovca Punitovačkog, mjesta nedaleko Đakova proteklog petka bila je domaćin svojim kolegama, učenicima iz osnovne škole Maksimilian Hell iz mjesta Štiavnické Bane, Slovačka. Ono po čemu je ta škola posebna je činjenica da jedina na svijetu ima predmet sokolarstvo!

Osnovna škola iz Josipovca Punitovačkog, mjesta nedaleko Đakova proteklog petka bila je domaćin svojim kolegama, učenicima iz osnovne škole Maksimilian Hell iz mjesta Štiavnické Bane, Slovačka. Ono po čemu je ta škola posebna je činjenica da jedina na svijetu ima predmet sokolarstvo!

Pred mnoštvom gledatelja, a među njima i lovaca, prikazan je rad s pticama grabljivicama što je za sve prisutne bio zapravo i prvi susret sa sokolarstvom koje kao tradicijska djelatnost uključuje odgoj i treniranje ptica grabljivica.

Mladi sokolari sv. Bavona (inače i članovi Slovačkog sokolarskog saveza koji djeluje pri Slovačkoj lovačkoj komori) pod vodstvom Pavela Michala više su od dva sata prezentirali umjetnost sokolarstva. Ptice su zahvaljujući uzgoju, treningu i rukovanju pokazale izuzetne vještine leteći iznad gledatelja, obrušavajući se i vraćajući se na ruku sokolara na opće oduševljenje prisutnih!

Pomoć u organizaciji ovog susreta između ostalih dali su članovi Lovačkog društva „Lisica“ Punitovci i Poduzeće „Makler“ doo iz Osijeka.

LS Osječko baranjske županije, Zlatko Andrašević, 12.09.
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Rujan 2014 00:24