N. Dujić, predsjednik LD Šibensko-kninske županije o lov na otoku Murteru

Napisao/la  Subota, 01 Ožujak 2014 00:06

nediljko-dujicDonosimo komentar Nediljka Dujića, predsjednika LS Šibensko – kninske županije, vezano za lov na otoku Murteru. Predsjednik lovačkog saveza Šibensko-kninske županije, N. Dujić tvrdi da je LD Kamenjarka iz Tisnog legalno je u nedjelju na otoku Murteru krenulo u lov na predatore i skitnice, a sve kako bi spriječili širenje bjesnoće i drugih bolesti, baš onako kako to rade svake godine. Dujić pojašnjava da su lovci imali zakonsku obvezu na otoku odraditi odstrel, odnosno izlučivanje životinja koje predstavljaju potencijalni zdravstveni problem. Osim lova na plemenitu divljač, LDKamenjarka ima obvezu držati pod kontrolom i predatore, u što osim lisica, čagljeva i kuna, spadaju i psi i mačke lutalice.

 nediljko-dujic

Donosimo komentar Nediljka Dujića, predsjednika LS Šibensko – kninske županije, vezano za lov na otoku Murteru Predsjednik lovačkog saveza Šibensko-kninske županije N. Dujić tvrdi da je LD Kamenjarka iz Tisnog legalno je u nedjelju na otoku Murteru i na području Općine Tisno krenulo u lov na predatore i skitnice, a sve kako bi spriječili širenje bjesnoće i drugih bolesti, baš onako kako to rade svake godine.

„Moj mladi kolega Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno, podigao je nepotrebnu prašinu na ovom slučaju prozivajući lovce kao da su mesari ili talibani.“

Dujić i pojašnjava da su lovci imali zakonsku obvezu na otoku odraditi odstrel, odnosno izlučivanje životinja koje predstavljaju potencijalni zdravstveni problem. Osim lova na plemenitu divljač na tom lovištu, Lovačko društvo Kamenjarka ima obvezu držati pod kontrolom i predatore, u što osim lisica, čagljeva i kuna, spadaju i psi i mačke lutalice.

„Kad samo tri godine za redom ne bi držali pod kontrolom te životinje na otoku, one bi se namnožile do nevjerojatnih brojki i postale problem za ljude i domaće životinje, pa i kućne ljubimce s kojima dolaze u dodir. Iz Općine Tisno stigli su potpuno neutemeljeni napadi i laži da su lovci sipali otrove, iako to nije praksa već desetljećima. Rezultiralo je to apsurdnim objavama po medijima iz kojih se dade zaključiti da su lovci postali problem društva. Općini lovci ne smetaju kad su potrebne hitne intervencije protiv lisica kada se one pojave blizu kampova“.

Da podsjetimo, lovci su došli na Murter da bi u tamošnjem lovištu proveli lov na lisice i skitnice, a javnost su obavijestili plakatom. Nakon što je alarmirano društvo za zaštitu životinja i posljedično mediji, načelnik Tisnog protjerao je lovce s optužbama da truju životinje na otoku i da je njihova akcija nelegalana, te najavio tužbu. Veterinarska inspekcija nije utvrdila da su ubijali kućne ljubimce na otoku Murteru koji su se našli na području lovišta, ali da je njihov poziv stanovnicima otoka je sporan i uzbunili su vlasnike ljubimaca – u odnosu prema građanima prekoračili svoje ovlasti.

Lovac.info prema Sibenik.in, 25.02.