Fluorescentni rogovi za smanjenje nesreća u prometu

Napisao/la  Četvrtak, 27 Veljača 2014 08:28

sob-florescentni rogovi 1Udruge i organizacije koje brinu o finskim sobovima došle su na ideju kako povećati sigurnost finskih cesta i istodobno spriječiti brojna uginuća sobova u prometnim nesrećama. Na takav način prošle godine stradalo je oko 4000 sobova koji su prouzročili 20 milijuna dolara štete na vozilima. Zato su Finci odlučili posprejati rogove sobova fluorescentnom bojom kako bi svijetlili u mraku čime bi se izbjegle nesreće. Pilot program je za sada u eksperimentalnoj fazi i posprejano je tek 20 od 200 000 sobova koji nastanjuju Finsku.

sob-florescentni rogovi 2

Udruge i organizacije koje brinu o finskim sobovima došle su na ideju kako povećati sigurnost finskih cesta i istodobno spriječiti brojna uginuća sobova u prometnim nesrećama. Na takav način prošle godine stradalo je oko 4000 sobova koji su prouzročili 20 milijuna dolara štete na vozilima.

Zato su Finci odlučili posprejati rogove sobova fluorescentnom bojom kako bi svijetlili u mraku čime bi se izbjegle nesreće.

sob-florescentni rogovi 1Pilot program je za sada u eksperimentalnoj fazi i posprejano je tek 20 od 200 000 sobova koji nastanjuju Finsku. Prije ove faze sobovima se stavljalo svjetlucave trake i sprejalo im se krzno međutim to nije polučilo željene rezultate: trake bi se potrgale a boja na krznu ne bi bila vidljiva stalno.

Iako postoje prometni znakovi koji upozoravaju na prijelaze divljih životinja oni često budu ukradeni. Problem naleta na sobove naročito je izražen u vrijeme zime i Božića, kada noć u Finskoj traje i po 18 sati i kada u Laponiju, zemlju Djeda mraza, dolaze tisuće turista.

Lovac.info
Zadnja izmjena Četvrtak, 27 Veljača 2014 08:39