Dozvolili mu da 'skokne' do auta po originalne papire

Napisao/la  Četvrtak, 17 Siječanj 2013 20:38

Tvrtka Benima protiv rada komisije za izbor zakupnika otvorenog lovišta “Ravno zapad”

Tvrtka, čija je ponuda ocijenjena manje povoljnom od Obrta Tonković, prijavila je Banjavčića, Sabljarića, Pavlića i Kobasića

Kod nas u Hrvatskim šumama takve ponude otpadaju odmah – komentira Zoran Sabljarić, donedavni šef Uprave šuma Karlovac.

 Lipošćaka ne poznaje

Osvrće se na događaj koji nitko od kontaktiranih aktera ne opovrgava – jednom od ponuđača na otvaranju ponuda 28. studenog 2012. u sklopu javnog natječaja za dodjelu u zakup Zajedničkog otvorenog lovišta IV/153 “Ravno zapad” dopušteno je da “skokne do automobila” i dopuni dokumentaciju.

Riječ je o Obrtu Tonković iz Hrvatskog Leskovca, koji je, prema ocjeni natječajne komisije, dao najbolju ponudu – oko 75.000 kuna godišnje. Drugi najbolji ponuditelj, Benima, poslala je prigovor, pa župan Ivan Vučić nije nikome dao lovište u zakup.

TVRTKA BENIMA PROTIV RADA KOMISIJE ZA IZBOR ZAKUPNIKA OTVORENOG LOVIŠTA “RAVNO ZAPAD”

TVRTKA, ČIJA JE PONUDA OCIJENJENA MANJE POVOLJNOM OD OBRTA TONKOVIĆ, PRIJAVILA JE BANJAVČIĆA, SABLJARIĆA, PAVLIĆA I KOBASIĆA

Kod nas u Hrvatskim šumama takve ponude otpadaju odmah – komentira Zoran Sabljarić, donedavni šef Uprave šuma Karlovac.

 Lipošćaka ne poznaje

Osvrće se na događaj koji nitko od kontaktiranih aktera ne opovrgava – jednom od ponuđača na otvaranju ponuda 28. studenog 2012. u sklopu javnog natječaja za dodjelu u zakup Zajedničkog otvorenog lovišta IV/153 “Ravno zapad” dopušteno je da “skokne do automobila” i dopuni dokumentaciju.

Riječ je o Obrtu Tonković iz Hrvatskog Leskovca, koji je, prema ocjeni natječajne komisije, dao najbolju ponudu – oko 75.000 kuna godišnje. Drugi najbolji ponuditelj, Benima, poslala je prigovor, pa župan Ivan Vučić nije nikome dao lovište u zakup.

Vlasnik Benime Duško Busić podnio je i kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu protiv članova komisije Zorana Sabljarića, inače vijećnika u Gradskom vijeću Karlovca, predsjednika komisije i dožupana Ivana Banjavčića, predsjednika županijskog lovačkog saveza Vinka Pavlića i županijskog pročelnika Mladena Kobasića.

Protiv petog člana Željka Lipošćaka, inače direktora HOC-a Bjelolasica, prijava nije podignuta, jer Nikola Busić, koji je u ime Benime bio na otvaranju ponuda, poznaje samo ovu četvoricu, a tvrdi da nije dobio rješenje iz kojeg bi razabrao tko je bio peti član. Četvorka je prijavljena zbog povrede ravnopravnosti u obavljanju gospodarske djelatnosti i zlouporabe položaja i ovlasti jer su omogućili Obrtu Tonković stjecanje velike koristi. Optuženi su i za izradu lažnog zapisnika, kojeg su županu predočili kao vjerodostojan.

 – Tonkovićeva ponuda otvorena je zadnja. Javna bilježnica utvrdila je da obrt nije registriran za gospodarenje lovištem i prirodom. No, Vinko Pavlić je rekao da je dovoljno što je registrirana za lov. Tada sam protestirao.

Zatim je bilježnica utvrdila i da obrt nije priložio originalne dokumente ili ovjerene fotokopije, što je morao po natječaju. Nastalo je komešanje i netko je rekao da možda čovjek te papire ima u automobilu. Dopustili su mu da napusti zgradu na deset minuta. Vratio se s originalnim papirima – priča N. Busić, koji tvrdi da je imao punomoć da zastupa Benimu. Banjavčić tvrdi da je nije imao.

 – Prije čitanja ponuda dobio sam potvrdu da su svi priložili cjelovitu dokumentaciju, a nakon čitanja je utvrđeno da to nije učinio Obrt Tonković, koji je dao najvišu ponudu. Zaključili smo da to nije velik propust i omogućili čovjeku da ode po originalni akt. Benima je uložila prigovor, ali bez punomoći – kaže Banjavčić.

 Pristisak na Županiju

 Kobasić, Pavlić i Sabljarić potvrđuju navode i kažu da se Benima nije tada bunila.

 – Svi su izjavili da nemaju prigovora na komisiju. Tko je tu lud? – pita se Pavlić, koji ne odbacuje mogućnost da podigne tužbu za klevetu. Kobasić kaže da se vrši pritisak na Županiju i da nitko od članova nije imao loše namjere. Svi kažu da se ne boje kaznene prijave. Lipošćaka nismo uspjeli kontaktirati, a u Obrtu Tonković nisu željeli momentirati.

Na javnom natječaju za dodjelu zakupa nad istim lovištem 2008. godine pobijedila je karlovačka tvrtka VD niskogradnja.

– Ponuditelj HVIDRA Vuk diskvalificirana je zbog neprecizne i dvosmislene formulacije ponude, a ostala dva ponuđača zato što nisu ispunili uvjete natječaja koji se odnose na registraciju djelatnosti – kaže Pahor.

Županijski vijećnik Vladimir Vozny kaže da je htio postaviti županu pitanje vezano za ovaj natječaj, ali nije mogao jer na posljednjoj sjednici Županijske skupštine nije bilo aktualnog sata.

No, najavljuje da će to učiniti na sljedećoj sjednici.

Izvor: www.vecernji.hr
Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Siječanj 2013 20:52