Počela vakcinacija lisica protiv bjesnoće

Napisao  Ponedjeljak, 22 Listopad 2012 00:10

lisica na_stablu_karlovacKARLOVAC - Ministarstvo poljoprivrede započelo je s oralnom vakcinacijom lisica na području cijele Hrvatske, osim na otocima. Na ovaj način smanjit će se pojava bjesnoće kod ovih divljih životinja. Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza) i rasprostranjena  na području cijele Hrvatske! Iako je neizlječiva,  bjesnoća se može spriječiti. Zato se i provodi oralna vakcinacija lisica.

lisica na_stablu_karlovacKARLOVAC - Ministarstvo poljoprivrede započelo je s oralnom vakcinacijom lisica na području cijele Hrvatske, osim na otocima. Na ovaj način smanjit će se pojava bjesnoće kod ovih divljih životinja.

Bjesnoća je smrtonosna zarazna virusna bolest, od koje obolijevaju životinje i ljudi (zoonoza) i rasprostranjena  na području cijele Hrvatske! Iako je neizlječiva,  bjesnoća se može spriječiti. Zato se i provodi oralna vakcinacija lisica.

Radi se o višegodišnji je program iskorjenjivanja bjesnoće sufinanciran sredstvima EU, čija je provedba  u Hrvatskoj započela u proljeće prošle godine te se nastavlja i ove. Prvi rezultati pokazuju značajan pad broja pojave bijesnih lisica.

"Cilj oralne vakcinacije lisica je sprječavanjem daljnjeg širenja, iskorijeniti ovu opasnu bolesti u populaciji divljih i domaćih životinja, te time osigurati zaštitu zdravlja svih građana naše zemlje", poručuju iz Ministarstva.

Mamci sa cjepivom spravljeni od mase  i mirisa atraktivnog za lisice, distribuiraju se pomoću posebnih zrakoplova na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka - dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Nakon što ih pojedu, lisice stječu imunitet u roku od 21 dan.

Ovojesenska akcija na području cijele zemlje provodi se do 15. prosinca pa će u tom periodu i iznad Karlovačke županije nadlijetati avioni koji će izbacivati mamce koji su u potpunosti neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja.

Ukupno će biti  izbačeno skoro miliijun i pol mamca.

Izvor: www.radio-mreznica.hr  Radio Mrežnica  21.10.2012.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 22 Listopad 2012 00:22