Visoki časnik talijanske vojske uhićen u krivolovu na prepelice

Napisao  Utorak, 18 Rujan 2012 11:04
Policija je kod Virovitice u automobilu pronašla 312 prepelica.  NAŠICE/LIPOVAC - Ukupno šest Talijana i dva Hrvata tijekom vikenda bila su uključena u protuzakonit lov na prepelice na virovitičkom i našičkom području. Tri talijanska i hrvatskog državljanina policija je zatekla u nedjelju oko 6 sati u poljskom predjelu, tzv. Vargina livada, između Klokočevaca i Šaptinovaca. Četvorka je privedena u policijsku postaju u Našicama, a među Talijanima bio je i visoki časnik talijanske vojske.

Policija je kod Virovitice u automobilu pronašla 312 prepelica

NAŠICE/LIPOVAC - Ukupno šest Talijana i dva Hrvata tijekom vikenda bila su uključena u protuzakonit lov na prepelice na virovitičkom i našičkom području.

Tri talijanska i hrvatskog državljanina policija je zatekla u nedjelju oko 6 sati u poljskom predjelu, tzv. Vargina livada, između Klokočevaca i Šaptinovaca. Četvorka je privedena u policijsku postaju u Našicama, a među Talijanima bio je i visoki časnik talijanske vojske.

- Lovci su koristili tri elektrovabilice koje imitiraju zov prepelica, koje sele tijekom noći i kada začuju zov slijeću na tlo. Lovac sa psom u lovu može ustrijeliti tek nekoliko prepelica, ovako nastrada i cijelo jato od njih nekoliko stotina. Izrekao sam talijanskim državljanima novčanu kaznu u visini od 15.000 kuna pojedinačno - kaže viši inspektor, mr. sc. Željko Vuković, načelnik Odjela za inspekcijske poslove zaštite prirode u Đakovu.

Protiv Hrvata će u redovnom postupku biti podnesen optužni prijedlog nadležnom prekršajnom sudu u Našicama. Za taj prekršaj predviđena je kazna od sedam do 30.000 kuna. Kako ističe viši inspektor zaštite prirode, uslijedit će i prijava protiv lovačke udruge, ali i njezinog predsjednika, na čijem je području organiziran lov.

U blizini Lipovca, na virovitičkom području, otkriven je i “posao” 42-godišnjeg Hrvata s još tri Talijana. Naime, 42-godišnjaka su policajci zatekli kada je u subotu u 7 sati došao isključiti dvije vabilice za lov na prepelice. Vabilice je namjeravo maknuti prije početka lova, a postavio ih je večer prije na strništu u polju. U dvorištu 42-godišnjaka zatečena su tri Talijana kod kojih je u automobilu pronađeno 312 prepelica koje su, kako piše u policijskom priopćenju, dobili od 42-godišnjaka. Protiv 42-godišnjaka podnesena je kaznena prijava zbog korištenja vabilica.

Tri Talijana i Hrvat kod Našica nisu ubili ni jednu pticu, ali su platili velike kazne jer su uhvaćeni na djelu. Međutim, u drugom slučaju kod Virovitice talijanski državljani nisu platili ni kune. Problem je u tome, kako kaže viši inspektor Željko Vuković, jer ga policija nije o slučaju izvijestila.

- Policajci su pogriješili. Trebali su krivolovca pustiti da isključi vabilice i pričekati da vide koga će dovesti u lov te ih pustiti da ispale koji hitac. Tek tada su ih trebali lišiti slobode. Talijani u ovom slučaju nisu dobili prijavu jer su rekli da su prepelice dobili na poklon. Skrećem policijskim službenicima pozornost da u takvim slučajevima izričito nazovu inspektora zaštite prirode da bi se to kvalitetno moglo odraditi. Ovako imaju samo one koji su postavili vabilice. Do sada sam bio u 20 zasjeda i svaki put smo uhvatili nekoga - gradonačelnike i policajce iz Italije, hrvatske liječnike, jednom prilikom i kardiokirurga bivšeg ministra vanjskih poslova Amerike - ističe Vuković.

Izvor: www.glas-slavonije.hr Autor: Sandra LACIĆ  Objavljeno: 17. rujna, 2012.
Zadnja izmjena Utorak, 18 Rujan 2012 11:15