"Lov iznad polarnoga kruga"

Petak, 11 Travanj 2014 10:00
Ocijeni
(0 glasova)

bata-nadDonosimo vam ulomak iz knjige "Lov iznad polarnoga kruga" autora Branka Nađa. Rasprave „za“ i „protiv“ lova i dalje uveliko traju. Da apsurd bude veći, protivnici lova podijeljeni su na dvije struje: jedni lovce gledaju kao ubojice nedužnih životinja i mesare, a drugi kao uzgajivače životinja koje čine štete na usjevima, voćkama i okućnicama. Za površne (a odlučne) protivnike lova navesti ćemo nekoliko argumenata u obranu lova. Lov je najstariji, tradicionalni čovjekov način života u prirodi. Španjolski filozof Ortega Y. Gasset to je objasnio rečenicom „Ako želimo uživati u sreći koju nudi povratak prirodi moramo tražiti dodir s divljim životinjama da se spustimo na njihov nivo i da se sa njima natječemo - borimo za opstanak. Taj suptilni ritual je lov“.

Chukotka 1

Rasprave „za“ i „protiv“ lova i dalje uveliko traju. Da apsurd bude veći, protivnici lova podijeljeni su na dvije struje: jedni lovce gledaju kao ubojice nedužnih životinja i mesare, a drugi kao uzgajivače životinja koje čine štete na usjevima, voćkama i okućnicama.

Za površne (a odlučne) protivnike lova navesti ćemo nekoliko argumenata u obranu lova. Lov je najstariji, tradicionalni čovjekov način života u prirodi. Španjolski filozof Ortega Y. Gasset to je objasnio rečenicom „Ako želimo uživati u sreći koju nudi povratak prirodi moramo tražiti dodir s divljim životinjama da se spustimo na njihov nivo i da se sa njima natječemo - borimo za opstanak. Taj suptilni ritual je lov.

Često se lov definira i kao čovjekov genetski kod, iskonski nagon ili instinkt, posebna vrsta hobija, sporta ili razonode, djelatnost vrha prehrambene priramide. Čovjek je lovio, lovi i sada, i loviti će ubuduće. Čovjek-lovac već dugo nije snabdjevač hranom, nego se bavi lovom iz zadovoljstva.

losSuvremeni lovac je uzgajivač divljači te regulator brojnog stanja divljači i štetočina. Protivnici lova previđaju kako bi zabranom lova na planetarnom nivou došlo do masovnog, nekontroliranog krivolova. Regularni i registrirani lovci, članovi su lovačkih organizacija i djeluju po strogim zakonima i propisima donesenim u cilju očuvanja prirode i životinja. Lov je način života, ritual i kult, ali prije svega iskazivanje velike ljubavi prema prirodi i životinjama. Lovci drugačije doživljavaju prirodu, imaju više smisla za nju, bolje primijećuju razne pojave i promijene u prirodi i razvijaju interaktivan odnos sa njom.

Mnogi smatraju da je lovac svatko tko lovi ili ima lovačku pušku, ali to nije točno. Lovačka kultura je sastavni dio opće; ako je nivo opće kulture nizak onda je i lovačka na tom nivou. Pravi lovci samo su oni koji, udruženi u lovački savez i lovačka društva, poštuju mnogobrojna zakonska ograničenja i svojim djelovanjem i ponašanjem unaprijeđuju lovstvo; oni koji brinu o brojnom stanju divljači i ugroženim vrstama. Većina lovaca nikad ne priča o lovu i svojim lovačkim uspjesima pred nepoznatima, jer znaju da ima mnogo onih koji lov vide kao - „ubijanje nevinih životinja“.

Lov nije natjecanje. Suvremenim oružjem i pomoćnim sredstvima životinje bi mogle biti lako i brzo ulovljene, ali to pravi lovac ne radi. Osnovno načelo lovstva je da se lovci brinu o prirodi i o životinjama a tek nakon toga da određuju pravila kako i u kojoj mjeri vršiti odstrijel. Čuvanje, ishranu, selekciju divljači i funkcioniranje lovišta pokriva u najvećem dijelu iznos koji lovac na trofeje plati za odstrijeljenu divljač.

Suština suvremenog lova je da se divljači pruži šansa da pobjegne. Lovinu bi trebalo zaslužiti. Lako stečen trofej ne pruža zadovoljstvo kao onaj teško stečen i po svim pravilima lovačkog odstrijela.


 Knjigu "Lov iznad polarnoga kruga" autora Branke Bate Nađa možete naručiti ovdje.

Lovac.info
Pročitano 4531 puta Zadnja izmjena Subota, 05 Travanj 2014 19:17
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023