Lovci pred sudom u nepovoljnom položaju

Napisao/la  Utorak, 09 Prosinac 2014 08:27

Ovlaštenici prava lova u Repu­blici Hrvatskoj žrtva su nerada i nestručnosti općinskih, župa­nijskih sudova i Vrhovnog suda Republike Hrvatske a što ćemo dokumentirati i dokazati pre­sudama Općinskog suda u Za­dru i Županijskog suda u Za­dru.

Presudom Općinskog suda u Zadru broj 24P-1080/13 Lovač­ko društvo "Dijana” Zadar i Lovačko društvo “Kamenjar ka” iz Posedarja obvezni su da solidarno plate tužitelju nakna­du štete u iznosu od 31.241,70 kn sa zakonskim zateznim ka­matama, koje teku od 11. velja­če 2002. Spor je pokrenut 2003. godine a pravomoćno je okončan na­kon punih 13 godina. Dakle, sudu I. i II. stupnja trebalo je punih 13 godina da utvrde  od­govornost ovlaštenika prava lo­va za štetu koja je rezultat istrčavanja divljači pred motor­no vozilo.

Da je sud ispunio odredbu članka 29. Ustava Republike Hrvatske, koja jamči pošteno i pravedno suđenje i pristup su­du, onda tuženici ne bi bili u nepovoljnom položaju, jer je spor trebao biti završen u ra­zumnom roku a što je, imajući u vidu praksu europskih sudo­va, najviše 18 mjeseci. Također valja naglasiti da je od trenutka pokretanja spora prije 11 godina došlo do promjene Zakona o lovu, koji se sada zove Zakon o lovstvu i donesen 2005. s izmjenama i dopunama iz 2007. godine.

Očito je da je dugotrajno vo­đenje postupka u suprotnosi s načelom pravde, pravičnosti i zakonitosti pa će zbog nerada suda tuženici platiti mnogo veći iznos kamata nego što je to glavnica. Ne samo da se od 2003. godine promijenio materijalno-pravni propis iz područja lovstva nego je i došlo do promjene Zakona o cestama, Zakona o sigurnosti prometa na cestama i brojnih podzakonskih akata donesenih na temelju tih propisa.

Postavlja se pitanje mogu li ovlaštenici prava lova tužiti Re­publiku Hrvatsku zbog nakna­de štete što im nije suđeno u razumnom roku. Odgovor je potvrdan, ali, nažalost, i ti će postupci dugo trajati, na što upućuju odluke Suda pravde u Strasbourgu, koji je u velikom broju slučajeva obvezao Repu­bliku Hrvatsku da plati štetu strankama u postupku zbog nedonošenja presude u razum­nom roku.

Ni Vrhovni sud Republike Hr­vatske ne može biti aboliran za ovakvo postupanje sudova ni­žeg stupnja, a posebno ne Mi­nistarstvo pravosuđa, jer je oči­to da ovakvo postupanje sudo­va ugrožava funkcioniranje pravnog poretka Republike Hrvatske. Ministarstvo poljoprivrede kao resorno ministarstvo za pitanja iz područja lovstva također je odgovorno jer u okviru svojih prava i ovlaštenja nije poduzelo mjere i aktivnosti za zaštitu zakonom utemeljenih interesa ovlaštenika prava lova.

Glas lova i ribolova, srpanj 2014

Mladan VIDOVIĆ, mag. iur.
Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Prosinac 2014 21:15
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno