Županijski sud u Bjelovaru presudio u korist lovoovlaštenika

Napisao/la  Petak, 21 Studeni 2014 21:20

Zbog nepostavljanja prometnog znaka "divljač na cesti“ (članak 50. Zakona o cestama - Narodne novine broj 84/11, 22/13, 54/13), unatoč traženju lovoovlaštenika, jest razlog da tvrtka koja gospodari javnim cestama odgovara po načelu objektivne odgovornosti za štetu koja nastane natrčavanjem divljači na motorno vozilo, a ne lovoovlaštenik.

Ovako ispravno i pravedno tumačenje zakonskih propisa donio je Županijski sud u Bjelovaru svojom drugostupanjskom presudom Gž-2829/12-2 od 22. kolovoza 2013. godine. Logično je da onaj koji ubire prihode od održavanja javnih cesta i odgovara za sigurnost nesmetanog i sigurnog odvijanja prometa na tim javnim cestama bez obzira o kojoj razini javne ceste se radi jer vlasnici motornih vozila prilikom registriranja svog vozila plaćaju naknadu za korištenje i održavanje javnih cesta.

Ta sigurnost podrazumijeva i sigurnost zaštite od natrčavanja domaćih i divljih životinja (divljači). Lovoovlaštenici su dužni od nadležne tvrtke koja gospodari javnim cestama zatražiti postavljanje znaka "divljač na cesti“ i to na onim mjestima gdje je iskustveno dokazano da divljač ima svoje prirodne prijelaze. Bilo tijekom dana ili noći u potrazi za hranom, za vrijeme parenja odnosno sklanjanja u remize.

Ako se njihovu zahtjevu ne udovolji, oni su sa sebe skinuli odgovornost za štetu koja nastane natrčavanjem divljači na motorno vozilo, osim u slučajevima kada je do natrčavanja došlo zbog izvršavanja prava lova prigonom i pogonom divljači.

Očekivati je da će i ova presuda drugostupanjskog suda u Bjelovaru pomoći ovlaštenicima prava lova u zakonitom gospodarenju zakupljenih lovišta.

objavljeno i u: Dobra kob, veljača 2014

Mladan Vidović, mag.iur
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023

Novo objavljeno