Osnovan klub lovkinja lovačkog savaza Bjelovarsko-bilogorske županije „Gea“

Četvrtak, 16 Srpanj 2015 22:24
Ocijeni
(1 glas)

U lovačkoj turističkoj kući Županijskog lovačkog saveza na Bjelovarskom sajmu u Gudovcu osnovan je u petak, 10. srpnja, Klub lovkinja Lovačkog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije

Žene koje vole prirodu i lov, koje brinu o divljači i bioraznolikosti, članice Hrvatskog lovačkog saveza s područja Bjelovarsko-bilogorske županije dobile su prvi puta priliku imati i svoj formalni oblik samostalnog okupljanja, udruženje koje neće biti posebna pravna osoba, ali će djelovati u sklopu Županijskog lovačkog saveza kao posebna cjelina.

Prvi skup prije osnivačke sjednice održan je 17. travnja u Županijskom lovačkom savezu u Bjelovaru, na inicijativu nekolicine lovkinja na čelu s Ivanom Jambreković i Ivanom Ozimac, te Matom Kovačevićem, tajnikom Županijskog lovačkog saveza. Dame su se okupile u lijepom broju i jednoglasno složile da su ZA osnivanje kluba te se primile posla. Tako je u Klub lovkinja LSBBŽ već na početku učlanjeno više od 20 članica. S osnivačkog skupa upućen je poziv i drugim lovkinjama da se uključe u rad, i to ne samo s područja županije nego i iz cijele Hrvatske.
Na osnivačkoj sjednici nakon obraćanja tajnika Županijskog lovačkog saveza, na dnevnom redu je bilo izabrati članice vijeća te predsjednicu Kluba i njenu zamjenicu. Za svoje čelnice izabrane su tri Ivane – Jambreković, Ozimac i Žunić. Za predsjednicu kluba izabrana je Ivana Jambreković, a njezinu zamjenicu Ivana Ozimac. Lovkinje su zatim povele raspravu oko odabira imena kluba, pa su se nakon niza prijedloga na posljetku glasanjem odlučile za „Gea“ prema imenu Božice Zemlje, koja se pojavljuje u mnogim religijama i mitologijama tijekom povijesti. Sjednica je zaključena obraćanjem novoizabrane predsjednice te ugodnim druženjem.
Plan rada Kluba lovkinja LSBBŽ odnosi se na očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti, organiziranje radnih akcija, čišćenje divljih deponija i praćenje stanja očuvanosti prirode, te razvitak znanja o lovstvu i kinologiji s naglaskom na edukaciju djece i mladih, kao i svih građana. Planiraju sudjelovanje na međunarodnim lovačkim konferencijama i stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, a dakako i sudjelovanje u lovovima te na natjecanjima u lovačkom streljaštvu, te raznim humanitarnim akcijama. Posebno ističu hvalevrijedan projekt edukacije predškolske i školske djece na temu „Lovac u službi prirode“, čiji početak seže od ranijih godina, a nastavio se održavati po školama uz iznimnu zainteresiranost učenika i pozitivne povratne informacije učitelja.
Slobodno se može reći da je 10. srpanj na neki način povijesni datum za županijsko i hrvatsko lovstvo, trenutak kada žene počinju samostalno institucionalno djelovati u sklopu jedne svoje posebne organizacije. Klub „Gea“ je prvi takav klub u Hrvatskoj koji će djelovati u sklopu Saveza i okupljati lovkinje iz BBŽ ali i šire, a nastojat će popularizirati i promicati pravu istinu o lovstvu koje se često spominje u negativnom kontekstu u širim javnim krugovima. Klub lovkinja je već dobio mnoge pohvale i podršku od raznih udruženja lovkinja iz stranih zemalja, ali i od kolega lovaca unutar Lijepe naše.
Ovim putem pozivamo i sve zainteresirane lovkinje, te sve one koje tek imaju namjeru to postati, da se slobodno jave i pridruže radu novonastalog Kluba lovkinja Lovačkog saveza BBŽ.

Pročitano 3937 puta Zadnja izmjena Srijeda, 16 Rujan 2015 21:59
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023