Izvještaj sa sajma SALORI 2014

Napisao/la  Srijeda, 16 Travanj 2014 00:03

salori-2014-web-banner-720x300px-01Od petka 11. do nedjelje 13. travnja sajamski prostor Pampas u Osijeku ponudio je niz događanja u sklopu jedanaestog po redu sajma lova i ribolova SALORI 2014. Uz nešto manje izlagača sajam je i ove godine posjetilo mnoštvo posjetitelja. Sajam susreta i druženja uz razmjenu iskustava pružio je posjetiteljima i bogati izbor lovačke opreme. Na Sajmu su tako uz prodajno promotivni prostor HLS-a i LS Osječko-baranjske županije izložili i Lovački savezi Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske županije te Lovačkog saveza Grada Zagreba. Ono pak što je i ove godine bilo posebno zanimljivo i privuklo mnoštvo mladih naraštaja, djece i obitelji jest diorama Lovačkog muzeja Hrvatskog lovačkog saveza. Ovo je još jednom bila prilika da se djeca i mladi upoznaju s bogatstvom životinjskog svijeta kroz bogatstvo divljači koja nas okružuje.

salori-2014-web-banner-720x300px-01

Od petka 11. do nedjelje 13. travnja sajamski prostor Pampas u Osijeku ponudio je niz događanja u sklopu jedanaestog po redu sajma lova i ribolova SALORI 2014.

Na otvorenju Sajma prva se okupljenima obratila direktorica sajma Darija Vuković. U ime suorganizatora prigodnim riječima obratili su se okupljenim posjetiteljima i izlagačima Đuro Dečak, predsjednik HLS-a, teVladimir Sever, predsjednik Hrvatskog  športsko-ribolovnog saveza. Pozdravnim riječima kao i riječima dobrodošlice na ovu manifestaciju okupljenima se obratio i Vladimir Šišljagić, župan Osječko-baranjske županije te Ivica Vrkić, gradonačelnik grada Osijeka. Sajam je otvorio mr. Domagoj Križaj, pomoćnik ministra poljoprivrede za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju.

Uz nešto manje izlagača sajam je i ove godine posjetilo mnoštvo posjetitelja. Sajam susreta i druženja uz razmjenu iskustava pružio je posjetiteljima i bogati izbor lovačke opreme. Na Sajmu su tako uz prodajno promotivni prostor HLS-a i LS Osječko-baranjske županije izložili i Lovački savezi Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Vukovarsko-srijemske županije te Lovačkog saveza Grada Zagreba. Ono pak što je i ove godine bilo posebno zanimljivo i privuklo mnoštvo mladih naraštaja, djece i obitelji jest diorama Lovačkog muzeja Hrvatskog lovačkog saveza. Ovo je još jednom bila prilika da se djeca i mladi upoznaju s bogatstvom životinjskog svijeta kroz bogatstvo divljači koja nas okružuje.

SALORI-2014 2

Na sajmu bilo je riječi i o minskoj opasnosti u Republici Hrvatskoj, o čemu su okupljene upoznali djelatinici Hrvatskog centra za razminiranje i Zaklada „Hrvatska bez mina“. Na traženje ovlaštenika prava lova održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede na čelu s pomoćnikom ministra mr. Domagojem Križajem. Cilj ovog sastanka bio je ukazati na probleme s kojima su suočena društva ovog Saveza u borbi protiv šteta na poljoprivrednim usjevima ali i s problemima koji proizlaze iz šteta prilikom naleta vozila na divljač.

Na izložbenom prostoru LS Osječko-baranjske županije izloženi su najbolje ocijenjeni trofeji od kojih treba izdvojiti lubanju jazavca koja je prema ocjeni kandidat za novog nacionalnog prvaka s 23,57 CIC točaka, a koju je stekao Domin Stanušić u Zajeničkom otvorenom lovištu XIV/132 „Osijek“. Tu je i veličanstveni trofej rogova srnjaka s 155,03 CIC točke koji je stekao Marjan Kramarić u lovištu XIV/149. U lepezi zlatnih trofeja rogova jelena običnog prvo mjesto stekao Pavo Strišković u Zajedničkom otvorenom lovištu XIV/166 „Branjina“ i ocijenjen je s 223,10 CIC točaka. Vrijedan spomena je podatak da je ove godine ocijenjeno 710 trofeja od kojih je 140 u zlatu.

Sajam je i ove godine ponudio obilje manifestacija. O pobjedniku najboljeg čobanca odlučivao je tročlani žiri u sastavu Ivan Mužinić, Stjepan Bošnjaković i Marko Emberović. U konkurenciji od 33 ekipe najboljim čobancem proglašen je čobanac koji su kuhali Antonio Kovačević i Josip Opančar iz LD „Fazan“ Podravski Podgajci. Pobjednički čobanac osvojio je 74 od mogućih 75 bodova. Drugo mjesto zauzela je ekipa LD „Jarebica“ Antunovac, a treće LD „Kuna“.

U gotovo cjelodnevnom natjecanju u trapu na kojem je nastupilo 11 ekipa prvo mjesto osvojio je Mihael Begović iz LD „Jastreb“ Čepinski Martinci. Drugo mjesto pripalo je Branku Keviću članu LD „Srndać“ Ilok, a treće Martinu Stojanoviću članu LU „Fazan“ Gradište. Ekipno najbolji bili su strijelci LS Brodsko-posavske županije. Drugo mjesto osvojili su strijelci Osiječkog streljačkog društva, a treće članovi LU „Srndać“ Ilok.

U disciplini nazvanoj „srnjak" lovci strijelci su iskušali su svoje sposobnost u gađanju mete srnjaka lovačkom puškom s užljebljenim cijevima. Ovo natjecanje do zadnjeg trenutka ostalo je zanimljivo s obzirom da su u sredinu mete pogodili s po tri pogotka dva prijatelja koji pucaju s istom puškom. Steyr mannlicher .308 win puška je koja je u raspucavanju donijela pobjednika. Prvo mjesto osvojio je Vladimir Miletić, a drugo Zoran Perak iz LD „Srnjak „ Bilje. Treće mjesto osvojio je Dario Novački, član LD „Jelen“ Kopačevo. Ekipno najbolji bili su strijelci LD „Srnjak“ Bilje, drugo mjesto osvojili su članovi LD „Srndać“ Kneževi Vinogradi, a treću su bili članovi LD „Jelen“ Zelčin.

HLS, 15.04.
Zadnja izmjena Srijeda, 16 Travanj 2014 14:32
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023