U Varaždinu otvoren 15. međunarodni sajam Lov ribolov priroda turizam

Napisao  Petak, 01 Listopad 2010 20:07
15-sajam-lova-varazdin-5-240.jpgVARAŽDIN - U sportskoj dvorani na Dravi u petak 1. 10. 2010. otvoren je naš najveći sajam lova, a ove godine i jubilarni 15. međunarodni sajam Lov – ribolov – priroda – turizam. Sajam je i ove godine otvorio ravnatelj Uprave za lovstvo pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Robert Laginja. Sajam se ove godine održava na oko 1 500 četvornih metara izložbenog prostora, što je nešto veća površini nego lani.  I ove godine nastupili su brojni izlagači, osim iz hrvatske izlagači su iz Slovenije i Mađarske, više od 100 izlagača koji zastupaju više 200 različitih proizvodnih marki..

VARAŽDIN - U sportskoj dvorani na Dravi u petak 1. 10. 2010. otvoren je naš najveći sajam lova, a ove godine i jubilarni 15. međunarodni sajam Lov – ribolov – priroda – turizam. Sajam je i ove godine otvorio ravnatelj Uprave za lovstvo pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Robert Laginja i istaknuo da je sretan što je i u ovoj teškoj godini Sajam zanimljiv izlagačima te je pohvalio dobru organizaciju.

15-sajam-lova-varazdin-2-540.jpg
gospodin Robert Laginja ravnatelj Uprave za lovstvo
pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva
15-sajam-lova-varazdin-1-540.jpg
Gospodin Borislav Šimenc Direktor sajma

15-sajam-lova-varazdin-5-540.jpg

Gospodin Đuro Deđač predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza
15-sajam-lova-varazdin-4-540.jpg
Gospodin Vladimir Sever predsjednik Sportsko ribolovnog saveza
 
Prvi dan 15.međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda, turizam počeo je svečanim otvorenjem.Borislav Šimenc, direktor Sajmaprisjetio se 1996. godine i prvog sajma. „Sajmeni prostor bio je na 350 m2 udvorani Graberje te su bila 24 izložbena mjesta“, rekao je. Podsjetimo, ovegodine prisutno je više od 100 izlagača koji zastupaju više 200 različitihproizvodnih marki. Naveo je kako je Sajam iz godine u godinu sve sadržajniji, aove godine posjetitelji mogu vidjeti i neke od najvrijednijih lovačkih izloženena Sajmu. Izrazio je zadovoljstvo ostvarenjem vizije i ideje koja je niknulaprije više od 15 godina.

15-sajam-lova-varazdin-10-540.jpg

15-sajam-lova-varazdin-16-540.jpg

15-sajam-lova-varazdin-11-540.jpg
 

Vladimir Sever, predsjednik Hrvatskogšportsko ribolovnog saveza, koji u organizaciji Sajma lova i ribolova sudjelujeod prve godine, izrazio je želju da ova manifestacija preraste u još većimeđunarodni sajam što je u interesu lovstva i ribolovstva.

Đuro Dečak, predsjednik Hrvatskoglovačkog saveza se osvrnuo na odnose s njemačkim lovačkim savezom.

Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik iMilan Pavleković, zamjenik županaVaraždinske županije pohvalili su manifestaciju i njezin doprinos gradu ižupaniji.

 

15-sajam-lova-varazdin-12-540.jpg
Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik
 
15-sajam-lova-varazdin-13-540.jpg
Milan Pavleković, zamjenik županaVaraždinske županije

 

Povodom 15godina Sajma podijeljena su priznanja suorganizatorima(Hrvatski športski ribolovni savez, Hrvatski lovački savez, TZ Varaždinskežupanije), izlagačima koji su naSajmu bili prisutni svake, pa i ove, godine (Atelje Albert, Sesvete; Hrvatskešume; M-90, Duga Resa; Maestralprom, Zagreb; TZ Koprivničko-križevačkežupanije; Čvor, Bjelovar) te pojedincimazaslužnim za utemeljenje Sajma (Josip Barulek, Petar Silić, Branka Tropp iČedomil Cesarec). 

 

15-sajam-lova-varazdin-14-540.jpg
Suorganizatori(Hrvatski lovački savez, TZ Varaždinskežupanije i Hrvatski športski ribolovni savez )

 

15-sajam-lova-varazdin-15-540.jpg
Čedomil Cesarec, predsjednik organizacijskog odbora prvog sajma, poručio je „ukoliko imate viziju, skupite hrabrost i znanje i krenite u nove projekte“. 

 

15-sajam-lova-varazdin-6-540.jpg
15-sajam-lova-varazdin-7-540.jpg
 Predsjednik Njemačkog lovačkog saveza Jochen Borchert i predsjednik HLS- a Đuro Dečak potpisuju Sporazum o suradnji dvaju Saveza

Petak je bio dan prepun aktivnosti na Sajmu, jedan od svakakonajznačajnijih događaja bilo je potpisivanje Sporazuma između Hrvatskoglovačkog saveza i Lovačkog saveza SR Njemačke (DeutscherJagdschutz-Verband e. V. (DJV)). Đuro Dečak, predsjednik HLS-a osvrnuo se na odnose s njemačkim lovačkim savezom. „Do domovinskog rata, najčešći gosti unašim lovištima bili su Nijemci. Rat je učinio svoje, zagađenost je bila velikai to je udaljilo lovačku klijentelu od nas. Ovaj sporazum podrazumijeva izajedničke nastupe prema trećim stranama te oglašavanje naše lovno turističkeponude kroz njihov matični mjesečnik. Ovo je jedan maleni korak koji ćezasigurno rezultirati velikim ekonomskim uspjesima“, kazao je Dečak.
 
Nekoliko fotografija sa Sajma:
 
15-sajam-lova-varazdin-17-540.jpg
Gospodin Petar Silić vlasnik Zelendvora sa  rogistima LS Varaždinske županije
15-sajam-lova-varazdin-28-540.jpg
Prekrasni dermopreparati i trofeji preparatorskog atelja ALBERT dodatno su popravili sveukupni doživljaj Sajma
 
15-sajam-lova-varazdin-27-540.jpg
Turkalj Company iz Osijeka sa bogatom ponudom streljiva, optika, oružja i ostale lovačke opreme, pribora i lovačke odjeće

15-sajam-lova-varazdin-29-540.jpg
Izloženi terenci ispred dvorane

15-sajam-lova-varazdin-30-540.jpg
I Detonex iz Zagreba predstavio se sa bogatom ponudom lovačkog oružja, odjeće i ostalih potrebština za lov i lovce

 
U 13:30 sati u velikoj kongresnoj dvorani zainteresiranim posjetiteljima, građanstvu i struci održano je predstavljenje udžbenika Uzgoj sitne divljači, profesora sa Studija lovstva i zaštite priorode, Veleučilišta u Karlovcu gospodina Krunoslava Pintura  na predstavljanju je govorio i Predsjednik CIC-a zasrednju i jugoistočnu EuropuTone Vršćaj, ing. te iznio vrlo velike pohvale na račun autora i udžbenika Predstavnik HLS-a, te prenio pohvale i pozdrave predsjednika CIC-a Dietera Schrama. Knjiga služiti i kao službeni udžbenik na Studiju lovstva i zaštite prirode u Karlovcu, kao i naSveučilištu u Osijeku.

15-sajam-lova-varazdin-8-540.jpg
Na predstavlajnju udžbenika godorili su njegovi recenzenti Prof.dr.sc. AntunAlegro i Prof.dr.sc. TihomirFlorijančić, a treći recenzent Prof.dr.sc. ZdravkoJanicki nije bio prisutan.  Recenzenti su pozdravili ovaj prvi udžbenik u Hrvatskojkoji obrađuje tematiku, s obzirom da je danas sitna divljač zanemarena, nauštrp velike te istaknuli kako je autor temu sistematski obradio te da literaturasadrži sva nužna poglavlja. 
15-sajam-lova-varazdin-9-540.jpg
Profesor Krunoslav Pintur, dr.vet.med.
 

 

Održan je i okrugli stol na temu Štete od divljači.Organizator je bio Hrvatski lovački savez, a moderatori Robert Laginja, IvicaBudor, Marijan Grubešić, Krešimir Krapinec i Kristijan Tomljanović.

15-sajam-lova-varazdin-18-540.jpg

15-sajam-lova-varazdin-19-540.jpg
Davor Zec, IvicaBudor, Marijan Grubešić i Krešimir Krapinec

15-sajam-lova-varazdin-20-540.jpg

 

Otvoren je i Lovnokinološki kup SvetiHubert te su dodijeljene diplome i lovačke iskaznice lovnokinološkim sucimaHLS-a. Izvučen je redoslijed natjecanja koje će se održati sutra na prostoruZelendvora. Također, promovirali su lovnu kinologiju.

15-sajam-lova-varazdin-21-540.jpg

            Dopredsjednik povjerenstva za lovnu kinologiju HLS-a Mladen Balić

15-sajam-lova-varazdin-22-540.jpg
Rogisti LS Varaždinske županije uveličavaju svečani skup

15-sajam-lova-varazdin-26-540.jpg
 
15-sajam-lova-varazdin-23-540.jpg
Svečanu sjednicu vodio je Marinko Šebečić vidtelj lovne konologije HLS-a

15-sajam-lova-varazdin-24-540.jpg
Predsjednik Njemačkog lovačkog saveza Jochen Borchert čestita HLS-u na preuzetoj dužnosti u vezi Lovne kinologije
 
15-sajam-lova-varazdin-25-540.jpg
 
 Zajednička fotografija novih kinoloških sudaca HLS-a sa ministarom znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchsom, predsjednikom Dečakom i ostalima

Subota će također biti sadržajno bogata. U 8:00 sati ujutro u Lovištu Zelendvor započeti će Lovno kinološki kup Sveti Hubert. Na prostoru Sajma, s početkom u 11 sati, održati će se Okrugli stol Hrvatskog športsko ribolovnog saveza. Revija lovačkih pasa počet će u 11 sati, a nakon toga posjetitelji mogu kušati srneći paprikaš koji će pripremiti lovci Koprivničko-križevačke županije.

Posjetiteljima preporučamo da svakako razlgedaju i veliku izložbu gljiva koja ove godine broji rekordnih 340 vrsta.

Sajam se ove godine održava na oko 1 500 četvornih metara izložbenog prostora, što je nešto veća površini nego lani. I ove godine nastupili su brojni izlagači, osim iz hrvatske izlagači su iz Slovenije i Mađarske.

SUBOTA

Održaose 2. lovno kinološki kup Sveti Hubert.Na prostoru lovišta Zelendvor u natjecanju su sudjelovali svi županijskilovački savezi, a vrednovala se cjelokupna slika lovca u lovu. Nakoncjelodnevnog natjecanja, najbolja ekipabila je ona Lovačkog saveza Zagrebačke županije, drugoplasirani su bililovci LS Zadarske županije, dok sutreće mjesto osvojili lovci iz Sisačkomoslavačke županije.

Upojedinačnom natjecanju titulu najboljeg ponio je Bojan Bilandžić, član LS Zagrebačke županije, drugi je bio Ivica Stulić (LS Zadarske županije),trećeplasirani Nenad Bačurin (LSZagrebače županije), a na četvrtom i petom mjestu pozicionirali su Vlado Vidas (LS Primorsko-goranskežupanije) i Zoran Postić (LSzagrebačke županije).

 

Okruglistol na temu Športsko ribolovne udruge iugostiteljska djelatnost - Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o slatkovodnomribarstvu okupio je mnoge zainteresirane članove športsko ribolovnihudruga. Raspravljalo se o prijedlozima izmjene Zakona, o uvjetima koje je jenužno zadovoljiti da bi udruge mogle prodavati bezalkoholna pića, tople ihladne obroke te ponuditi smještaj svojim članovima i gostima. Predavanje suodržale dr. vet. Marijana Fabić-Rusak i dipl.oec. Marta Miše. Organizatori subili HŠRS te županijski športsko ribolovni savez.

 

Hrvatski kinološki savez organizirao je Reviju lovačkihpasa ispred gradske dvorane. Prezentirali su pet skupina lovačkih pasa,odnosno 10 pasmina. Zastupljene su bile sve pasmine koje su u Hrvatskoj najvišekorištene u lovu. Posjetitelji su, između ostalih, mogli vidjeti posavskoggoniča, istarskog kratkodalakog goniča, njemačkog ptičara kratkodlakog ioštrodlakog, engleskog setera...

Organizatorirevije su s organizatorima Sajma za drugu godinu dogovorili veliku smotrulovačkih pasa i njihovo ocjenjivanje.

NEDJELJA

Unedjelju je posljednji dan 15. međunarodnog sajma Lov, ribolov, priroda iturizam. Pozivamo građane i medije da nas posjete u Gradskoj sportskoj dvorani,pogledaju šaroliku ponudu izlagača na Sajmu koja se proteže od lovačke iribičke opreme, preko raznoraznih delicija iz ekološkog uzgoja do zanimljiveponude turističkih zajednica. Pogledajte izložene eksponate prepariranedivljači u prirodnom okruženju, ali i izložbu prepariranih životinja egzotičneAfrike. Ne propustite pogledati impozantne trofeje jelenske divljači s NovogZelanda. Van sajamskog prostora, ali u neposrednoj blizini,  članovi udruge Drava dokumentacijski centar izKoprivnice vode vas na promotivne i besplatne vožnje čamcem po Dravi.

UStreljani LD Ljubeščica održat će se u nedjelju Kup HLS-a u lovnom streljaštvu,disciplini trap!

 

Također,u nedjelju je i posljednji dan 1. Pan Bend festa. U petak je svoju „uštimanost"pokazalo pet tamburaških sastava, a u subotu pet violinskih sastava izVaraždinske i Krapinsko-zagorske županije. Peteročlano prosudbeno povjerenstvoizdvojilo je pet najboljih bendova koji će se od podneva boriti za pobjedu inagradu od 7000 kuna. Drugoplasirani osvojit će 3000 kuna, treće mjesto bendunosi 2000 kuna, a sastavi na četvrtom i petom mjestu odnijet će svaki po tisućukuna. Dođite i zabavite se u ugostiteljskom šatoru pored dvorane gdje će vasživa svirka držati na plesnom podiju do kasnih večernjih sati. 

Uskoro i fotografije od subotnih i nedjeljnih događanja. 

NEDJELJA - REZIME SAJMA

U nedjelju, 3.listopada završio je 15. međunarodni sajam Lov, ribolov, priroda, turizam. Kroztri dana Sajam je posjetilo više od 10 000 ljudi. Organizatori, ali i izlagači,zadovoljni su i već su počeli s planovima i priprema za 16. sajam.

 

Mnoštvopopratnog sadržaja animiralo je posjetitelje svih uzrasta. UdrugaDokumentacijski centar Drava bilježi 30-tak vožnji čamcem po Dravi kojima subesplatno provozali više od 100 ljudi.

 

Posljednjidan, kao dio manifestacije, održao se Kup HLS-a u lovnom streljaštvu -disciplini trap. Natjecanje se odvijalo u Streljani LD Ljubeščica. U ekipnomdijelu natjecanja pobjedili su LD Šljuka, Lukavec, drugi su bili LD Lisica,Veliko Trgovišće, a kao trećeplasirani završili su LD Zec, Poreč. Sudjelovaloje 67 ekipa, a pobjednici su skupili 88 bodova, čak 10 bodova više oddrugoplasiranih.

U pojedinačnomnatjecanju pobjedu je, sa 45 bodova, odnio član LD Šljuka, Saša Sedmak. Izanjega se plasirao Zoran Lević iz LD Zec iz Šišljavića, a treći je bio Dariobalija, član LD Lisica, Veliko Trgovišće. Natjecao se 201 lovac.

 

Na finalnomdanu 1. Pan Bend festa proglašeni su pobjednici i podijeljene vrijedne nagrade.S maksimalnim brojem bodova titulu najboljeg benda odnio je tamburaški sastavCarevi iz Varaždina. Drugo mjesto osvojili su Farnigaši, a treće Taliri.Posljednja dva mjesta pripala su Mejašima i sastavu Premium. Ove godine svihdeset bendova koji su sudjelovali bili s s podrčja Varaždinske iKrapinsko-zagorske županije. Pokrovitelji i organizatori Pan, Studena i Magmakažu da je ovogodišnji festival bio uspješan te se nadaju da će dogodine nadrugom Bend festu okupiti sastave i iz ostali krajeva Hrvatske. Festivalom suzadovoljni i suorganizatori i medijski pokrovitelji Regionalni tjednik, VTV iRadio Varaždin.  

 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023