U SPLITSKOJ „DOBROJ KOBI“ OTVORENA IZLOŽBA AKVARELA ANIMALISTE IVE DONELLIJA

Napisao  Petak, 04 Svibanj 2012 17:47

U  SPLITSKOJ „DOBROJ  KOBI“  OTVORENA  IZLOŽBA AKVARELA  ANIMALISTE  IVE DONELLIJAU kući europske mode, lovačke opreme i oružja  „Dobra kob“  u Splitu predstavljeni  su akvareli  ptičjeg svijeta doline  Neretve pod naslovom „Ptice“ istaknutog animaliste, restauratora i konzervatora , profesora na splitskoj Umjetničkoj akademiji zagrebačkog  Sveučilišta  Ive Donellija.
Nije slučajno što je baš ova izložba postavljena u  idealnom ambijentu „Dobre kobi“, čime je simbolično pokazano da lovci...

U kući europske mode, lovačke opreme i oružja  „Dobra kob“  u Splitu predstavljeni  su akvareli  ptičjeg svijeta doline  Neretve pod naslovom „Ptice“ istaknutog animaliste, restauratora i konzervatora , profesora na splitskoj Umjetničkoj akademiji zagrebačkog  Sveučilišta  Ive Donellija.

Nije slučajno što je baš ova izložba postavljena u  idealnom ambijentu „Dobre kobi“, čime je simbolično pokazano da lovci , unatoč nekim prijeporima, nisu odstrijelitelji divljači već, prije svege, njeni zaštitnici, ljubitelji prirode, a u konačnosti dešava, što je i razumljivo, odstrijel viška zakonom dozvoljene divljači, posebno predatora.

U društvu više od 50 poklonika lovačke umjetnosti , kakvu je prikazao prof. Donelli na svojim platnima, izložbu „Pera“ otvorio je splitsko- dalmatinski dožupan Visko  Haladić.U  SPLITSKOJ „DOBROJ  KOBI“  OTVORENA  IZLOŽBA AKVARELA  ANIMALISTE  IVE DONELLIJA

Promotor umjetničkog djela  meštra visokog ranga u lovstvu prof. Donellija bio je novinar i glavni urednik  nacionalnog lovačkog magazina „Dobra kob“, autor više od dvadeset monografija o lovstvu, mag. iuris. Davor Martić.

U svojoj prigodnoj besjedi Martić je kazao da nas je prof. Donelli „prošetao“ kroz ptičji svijet neretljanskog kraja, prikazavši nam svojim viđenjem, svojim očima, naposljetku, svojim umjetničkim  nervom, razolike i bezbrojne  ljepote i čari ptičjeg svijeta ovoga podneblja.

Neretva spada u svjetske kuriozitete, u njenim močvarama obitava više od 250 pripadnika raznolikog  ptičjeg svijeta, među kojima je najveći broj njih strogo zaštićen  hrvatskim propisima i europskim konvencijama.

Prof. Donelli, kao istinski zaljubljenik prirode, lova i divljači, kao lovac , odabrao je baš  ptičji svijet  Neretve za svoju inspiraciju . Sa ptičjim svijetom, sa  ovih čarobnih prostora susretao se još od malih nogu, kada je posjećivao čuvenu Ornitološku zbirku u Metkoviću, i kada je , naposljetku, lovio  veličanstvenu pticu Neretve, crnu lisku, koja, kako je, rekao promotor, othranila  generacije i generacije Neretljana, baš kao što su brojne naraštaje otočana othranile   srdele.

Upravo je baš ta ptica ,crna liska, naslikana  kistom i bojicama  vjernog animaliste prof. Donellija, potom blještava patka gluhara sa tisuću nijansi šarenih boja perja. Tu je još i neprikosnoveni kormoran, vladar  blatije i nepreglednih močvara.

Prof. Donelli je upečatljivo dao prikaz i ptica sa „periferije“ Neretve, koje se ipak viđevaju u dolini Neretve. U njegovoj mašti bljesnula je jarebica kamenjarka, šumska šljuka, kos, ali i ostale ptice koje stalno ili povremeno obitavaju na Neretvi.

Splitska kuća lovačke mode „Dobra kob“ pobrinula se i za dostojanstven lovački  ugođaj : tiskani su katalozi  sa osnovnim zabilješkama o  autoru prof. Ivi Donelliju, čiji je autor grafički urednik i direktor tvrtke Vedran Martić.

Ideju o predstavljanju  umjetničkih djela hrvatskih animalista u prostoru „Dobre kobi“  dao je direktor tvrtke „Dobra kob“ Siniša Bebić. Po njegovoj izjavi, za mjesec dana slijedi izložba uvaženog fotoreportera  Radoslava Bekavca,a onda će se tijekom ljeta  redati umjetnici koji su iskoristili svoj dar i umjetnički genij da bi prikazali na platnu i u živopisnim bojama životinjski svijet širokoj lovačkoj javnosti svoje uratke.

Splitski lovci doista su pokazali izvanredni interes i smisao za ovakve priredbe, rijetko viđene, makar se radilo o umjetnicima , koji su uz to i poznati lovci. Recimo, dr. Jadran Peran, uvaženi splitski kolega, također je najavio mogućnost predstavljanja svojih amaterskih radova, uvjeren da ih nigdje nego ovdje neće moći kvalitetnije i bolje promovirati.

Za cjelokupni štimung i zadovoljstvo gostiju i lovnih uglednika pobrinuo je meštar koktela Nikola Nike  Bebić.

Zadnja izmjena Petak, 04 Svibanj 2012 17:56
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023