PTIČARI I RETRIEVERI U DUGOM SELU

Napisao  Utorak, 06 Siječanj 2009 05:26
Ocijeni
(0 glasova)

cact-dugo-selo3 Već dugi niz godina, Kinološko društvo Dugo Selo svake jeseni organizira lovne manifestacije za ptičare i retrievere i na taj način prati kvalitetu rada i lovnih sposobnosti ovih divnih pasa.

Tako je i ove godine 08.11.08. uz suglasnost HKS-a, organiziralo: IPO za ptičare, IPO za retrievere, Ispit rada kontinentalnih ptičara u polju s odstrelom,s kandidaturom CACT-HR. te smotru svih lovačkih pasmina.

Ovaj puta domaćin je bilo Lovačko društvo «Zec» iz Oborova, na čijim su se lovačkim terenima ispiti održavali i koji su se pobrinuli za dovoljno divljači na terenu,dobro organizirane lovce koji su pomagali pri ispitima, dobar srneći gulaš i ugodno druženje nakon završetka ispita.

 

Nenad Bačurin sa svojim oštrodlakim ptičarom NICCO OD BAČURINA

cact-dugo-selo2

Već dugi niz godina, Kinološko društvo Dugo Selo svake jeseni organizira lovne manifestacije za ptičare i retrievere i na taj način prati kvalitetu rada i lovnih sposobnosti ovih divnih pasa.

Tako je i ove godine 08.11.08. uz suglasnost HKS-a, organiziralo : IPO za ptičare, IPO za retrievere, Ispit rada kontinentalnih ptičara u polju s odstrelom,s kandidaturom CACT-HR.te smotru svih lovačkih pasmina.

Ovaj puta domaćin je bilo Lovačko društvo «Zec» iz Oborova ,na čijim su se lovačkim terenima ispiti održavali i koji su se pobrinuli za dovoljno divljači na terenu,dobro organizirane lovce koji su pomagali pri ispitima,dobar srneći gulaš i ugodno druženje nakon završetka ispita.

Ispite su sudili : Marijan Čižmešija,Ivan Grd i Velimir Sruk dok je delegat HKS-a bio Božidar Španić.

 

cact-dugo-selo
Na smotru se prijavilo 14 pasa, mahom psi iz ovdašnjih krajeva,čijom se kvalitetom eksterijera gospodin Grd koji je sudio oblik ,ugodno iznenadio i javno pohvalio vlasnike i uzgajivače za izuzetno lijepe pse.

 

Međutim,kasnije se pokazalo da ti isti psi nisu samo eksterijerno lijepi nego i lovno sposobni psi,jer od 14 prijavljenih ptičara za IPO,svi su zadovoljili i prošli ispit.

Ispitu rada kontinentalnih ptičara u polju s odstrelom,s kandidaturom CACT-HR,pristupilo je 8 pasa od kojih su se plasirala tri psa i to:

1. mjesto i najveći pehar , odnio je Nenad Bačurin sa svojim oštrodlakim ptičarom NICCO OD BAČURINA,ocjenom odličan,dok su 2. i 3. mjesto i nešto manje pehare ,odnijeli kratkodlaki ptičari Ivana Kosa iz ISTRE,ocjenom odličan i vrlo dobar.

Međutim,kandidatura CACT se ipak nije dodijelila.

pehari1

 

Čini se ,da se održavanjem upravo ovakvih kinološko-lovnih manifestacija za ptičare ,kvalitetno može pratiti usklađenost eksterijera i lovnih sposobnosti ovih divnih pasa i da jedino na taj način ptičari neće izgubiti na svojoj pravoj vrijednosti.

 

Što se pak retrievera tiče na IPO je prijavljeno svega 3 psa od kojih su dva zadovoljila ,dok treći pas nije zadovoljio. Ovdje bih izdvojila Ileanu Jurin ,čiji je mladi golden jedini odradio IPO odlično,dok je njen stari mužjak (10 godina ) koji je imao ulogu promatrača ,na kraju ispita pokazao prisutnima koja je najveća strast retrievera i s koliko žara i radosti retriever aportira usprkos sijedoj bradi.

Ovi predivni psi su očito platili svoj danak velikoj popularizaciji i zelena prostranstva,šume ,livade i rijeke zamijenili košarom kraj radijatora u pretoploj sobi.Velika je to šteta za pse koji su puni energije i volje za radom i za koje mnogi tvrde da su najbolji aporteri ikada uzgojeni.

 

Tekst i foto:Đurđica Dujmović

 

Pročitano 3535 puta
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023