LOVAC.INFO TEST: Elektroničke slušalice Top Shot Competition M3

Napisao  Četvrtak, 03 Prosinac 2015 07:21

U današnje vrijeme zdravlje je većini ljudi na prvome mjestu. Jedna od bitnijih stvari između ostalog je i sluh. Ljudskome sluhu svaka buka, pogotovo dugotrajna, jačine iznad 85 decibela, može ostaviti trajne posljedice. Mi lovci, izloženi smo puno glasnijoj buci.

Korištenje antifona imaju obrambenu ulogu, ali u lovačkim situacijama zvuk je gotovo neizbježan. U ostatku lovačkoga svijeta već neko vrijeme raste potražnja za elektroničkim slušalicama.
Takve slušalice rade na principu normalnih, ali svojim mikrofonima projiciraju zvuk sve do opaljenja hitca.


Isprobao sam elektroničke slušalice Top Shot Competition M3.
Izrađene su vrlo jednostavno. Slušalice su povezane čeličnim vodilicama sa povezom za glavu koji se da namještati po veličini. Zvuk snimaju pomoću mikrofona na obje slušalice. Napajaju se standardnim AAA baterijama. Napravljene su vrlo robustno, te su prilikom našeg korištenja izdržale padove, udarce i razne nezgode. Možda bismo mogli poželjeti malo kvalitetniju završnu obradu, ali odnos cijene i ponude nam to ne dopušta.
Kada sam ih prvi put koristio nisam bio zadovoljan. Kao i svaki laik, pojačao sam ih do kraja. Njihovi mikrofoni su toliko jako radili da se čuo svaki list koji pada na zemlju, svaka travka koju vjetar njiše, svaka glista ispod zemlje. Toliko me puno zvukova okružilo da sam se osjetio bespomoćno. Ali, to je bila moja greška.

Do idućeg vikenda i lova bilo je vremena upoznati se sa takvim elektroničkim uređajima i sa ovim slušalicama. Jačinu zvuka koju mikrofoni snimaju treba namjestiti prema situaciji. Samo neznalice će ih pojačati do kraja (ja).

Došao je drugi test. Postavljam se na poziciju, gledam svog susjeda, stavljam slušalice na glavu i palim ih. Na 50 metara čujem njegove kretnje po sintetičkom prsluku što nije bilo moguće sa "golim" ušima. Prilikom tog slušanja, slušalice su bile približno kod pola "glasnoće". Zvuk je bio dovoljno dobar i čist. Sa slušalicama se može normalno komunicirati sa šaputanjem pratnje u lovu. Zvuk šuštanja i lom grana čuo sam sa veće udaljenosti nego inače. Zvuk je bio jasan i znao sam da dolazi divljač. Čak se čulo svako vozilo na cesti udaljeno otprilike 1000 metara.
Iduća proba se odvijala na streljani glinenih golubova. Ovdje sam isprobao koliko dobro slušalice štite sluh. Prilikom svakog opaljenja slušalice su se isključivale te radile zaštitno. Niti jednom se nije dogodilo da se nisu isključile ili da su još pojačale pucanj. Slušalice su djelovale kao svi antifoni i smanjivanje buke je bila dobra.
Slušalice su crne boje, što bi moglo tradicionalne lovce odmaknuti od njih, ali njihova cijena i mogućnosti prelaze vrijednosti boje. I meni bi zelene bile draže, ali boja ne vrijedi dodatnih 350 kuna.
Ovim slušalicama sam se koristio 3 tjedna, u lovu, na streljani, popodnevnoj šetnji sa psom. Njihovo pravilno korištenje omogućuje normalnu komunikaciju sa ljudima, a u posebnim uvjetima mogu pojačavati zvuk čak do 8 puta što sam i sam isprobao. Ta opcija bi mogla poslužiti za lov dočekom gdje bi mogli čuti lukavu liju već na tridesetak metara. Jedina mana ovih slušalica, po meni, je ta što nemaju preciznost lociranja zvuka kao same uši. Ipak je ljudska evolucija trajala puno duže te ima više iskustva u tome.


U svakom slučaju, preporučam svim lovcima zaštitu za uši, posebno ovakve elektroničke slušalice koje nude zaštitu te pojačan sluh u jednome.

 

Ove slušalice se mogu nabaviti preko online trgovine Tetrijeb: www.tetrijeb.eu tetrijeb crveni logo 125

Testirao: Radovan Abramović

Zadnja izmjena Četvrtak, 03 Prosinac 2015 08:02
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023