3D printeri i puške - mogućnost ili prijetnja?

Napisao/la  Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 00:12

3d1Jedan Kanađanin je, iz hobija, uspio proizvesti 3D printanu pušku koja je u prvom testiranju ispalila metak malog kalibra (.22 rimfire) -  međutim rascijepila se na cijevi. Nakon modifikacije određenih dijelova (cijev, čekić) nastala je Grizzly 2.0 koja je uspješno ispalila 14 metaka. Kanađanin je napomenuo da će još malo doraditi pušku (lakše izvlačenje čahura) i tesirati nove modele.

3d1Prvi model, Liberator („Oslobodilac“),  napravila je mala privatna kompanija međutim ne tako uspješno – puška ili ne bi opalila ili bi se raspala nakon jednog hica. Nacrti i projekti puške pušteni su u medijima što maloj kompaniji priskrbilo prijetnje i penale od strane raznih američkih agencija i biroa za sigurnost koje smatraju da je distribucija nacrta ujedno i rasparčavanje oružja, te prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Pušteni nacrti poslužili su jednom Kanađaninu i on je, iz hobija, uspio proizvesti 3D printanu pušku koja je u prvom testiranju ispalila metak malog kalibra (.22 rimfire) -  međutim rascijepila se na cijevi. Nakon modifikacije određenih dijelova (cijev, čekić) nastala je Grizzly 2.0 koja je uspješno ispalila 14 metaka. Kanađanin je bio toliko samopouzdan da je pušku isprobavao iz ruke a ne iz daljine (pomoću uzice ili konopa na obaraču). Upotrijebio je Stratasys Dimension 1200ES industrijski 3D printer, koji inače upotrebljava za proizvodnju dijelova za građevinsku industriju. Taj printer košta oko 10 000 dolara iako se mogu naći i jeftinije verzije.

Kanađanin je napomenuo da će još malo doraditi pušku (lakše izvlačenje čahura) i tesirati nove modele. Uvjeren je da ne radi ništa nezakonito – pribavio si je dozvole za držanje oružja. Iako za proizvodnju nema dozvolu smatra da mu ni ne treba jer ih ni ne namjerava proizvoditi i prodavati već će jednostavno objaviti nacrte on-line tako da si ljudi diljem svijeta mogu sami proizvoditi puške.

Lovac.info, prema State of guns
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 19:46
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023