TrackingPointova PGF inovacija - "etična puška"

Napisao/la  Četvrtak, 05 Prosinac 2013 00:03

TrackingPoint 1Američko poduzeće TrackingPoint uzburkalo je duhove razvojem nove vrste tehnologije naziva Precision Guided Firearm (PGF) – Precizno navođeno oružje, namijenjeno vojnoj industriji. Uz to, najavljena je suradnja s proizvođačem oružja Remington koji će proizvoditi puške s ugrađenim PGF sustavom.

PGF sustavi su dizajnirani kako bi poboljšali točnost pucanja na velike udaljenosti i to sinkrioniziranim praćenjem faktora koji mogu utjecati na pogađanje mete, lociranjem i praćenjem mete, te ispaljivanjem metka u najpovoljnijem trenutku (uzimajući u obzir okolišne uvjete).

TrackingPoint 2Američko poduzeće TrackingPoint uzburkalo je duhove razvojem nove vrste tehnologije naziva Precision Guided Firearm (PGF) – Precizno navođeno oružje, namijenjeno vojnoj industriji. Uz to, najavljena je suradnja s proizvođačem oružja Remington koji će proizvoditi puške s ugrađenim PGF sustavom (za sada se PGF sustav ne može kupiti posebno).

TrackingPoint 2PGF sustavi su dizajnirani kako bi poboljšali točnost pucanja na velike udaljenosti i to sinkrioniziranim praćenjem faktora poput izbora streljiva, putanje metka, tlaka zraka, snage vjetra, temperature, nagiba i sličnih čimbenika koji mogu utjecati na pogađanje mete. Uz to, PDF sustav omogućava lociranje i praćenje teme, te ispaljivanje metka u najpovoljnijem trenutku (uzimajući u obzir okolišne uvjete).

To se postiže upotrebom nekoliko vrsta tehnologija:

  • Networked Tracking Scope: umreženo praćenje dometa, srž mehanizma koji prati metu, računa domet i balistiku, a „surađuje“ s strijelcem i kada će oružje opaliti
  • Barrel Reference System: referentna točka koja omogućuje tracking scope-u podešavanje i održavanje upucanog oružja
  • Guided Trigger: obarač je povezan s Tracking scopeom kako bi se eliminirale greške u tajmingu pritiskanja obarača
  • Field Software Upgradeable: softver koji se može uploadati na scope kako bi se proširile njegove mogućnosti
  • Heads Up Display (HUD): HUD naznačuje domet, vjetar, zum, vijek baterije, kompas i druge indikatore
  • Video snimač

TrackingPoint 3Pomoću ovog sustava, prema TrackingPointu, strijelac više ne mora imati sigurnu ruku, ni iskustvo, ni sate i sate vježbi gađanja – dovoljno je samo nekoliko minuta da se svlada ova tehnologija i strijelac je spreman. PGF sustav je pet puta efikasniji od drugih sustava kada se radi o odlučujućim hitcima na 1000 metara, bez obzira na iskustvo strijelca.

TrackingPoint je izbacio i video prilog u kojemu se može vidjeti safari lov, u kojem lovci love iz helikoptera i odstrjeljuju životinje s udaljenosti od 360 do 540 metara.

Mnogi u ovoj tehnologiji vide šansu za razvoj „etičkog oružja“ koje pogađa u pravom trenutku i u pravo mjesto, oružja s kojem je nemoguće promašiti metu. Mnogima se ova tehnologija ne sviđa - oduzima čar lovu (nema praćenja, prikradanja i nadmudrivanja s životinjom) već se sve svodi na automatsko „skidanje“ životinja s velike udaljenosti pri čemu one nemaju velike šanse, i na iživljavanje. Osim toga, u krivim rukama (odnosno u krivoj glavi) mogla bi učiniti mnogo štete.

Bilo kako bilo, pitanje je koliko će si domaćih lovaca ovo moći priuštiti – šuška se da bi cijena pušaka mogla biti više od 17 000 dolara.

Lovac.info
Zadnja izmjena Nedjelja, 23 Veljača 2014 21:13
K2 Items

PROMOCIJE

K18i 2 350x250px CRO
lovac camo corner2
fanzoj-lovac-info.jpg
lovac kuhada reklama banner veliki2023