Projekt ptice Karlovačkih parkova

Napisao  Četvrtak, 12 Lipanj 2008 03:36

ptice_karlovackih_parkovaKARLOVAC -  Nakon ekološkog osvještavanja klinaca uvođenjem kanti-žaba u vrtiće Karlovca, gradska je vlast naložila europski orijentirani projekt – gospodarenje parkovima i zaštitu ptica pjevica informativnim panoima. Na inicijativu gradonačelnika Karlovca prof. Damira Jelića, u gradu je započeo projekt "Vratimo ptice pjevice u parkove Karlovca".

Projekt je pronašao uzor u projektima započetim u Europi kao što je akcija u Newcastleu i North Tynesideu u Velikoj Britaniji, gdje je gradska uprava također prepoznala potrebu za zaštitom ptica pjevica u gradskim parkovima. Nitko do danas u Hrvatskoj, osim Karlovca, nije započeo inicijativu o ciljanom gospodarenju parkovima i vrstama koje se u njemu nalaze.

ptice_karlovackih_parkovaKARLOVAC -  Nakon ekološkog osvještavanja klinaca uvođenjem kanti-žaba u vrtiće Karlovca, gradska je vlast naložila europski orijentirani projekt – gospodarenje parkovima i zaštitu ptica pjevica informativnim panoima.
Na inicijativu gradonačelnika Karlovca prof. Damira Jelića, u gradu je započeo projekt "Vratimo ptice pjevice u parkove Karlovca". Projekt je pronašao uzor u projektima započetim u Europi kao što je akcija u Newcastleu i North Tynesideu u Velikoj Britaniji, gdje je gradska uprava također prepoznala potrebu za zaštitom ptica pjevica u gradskim parkovima. Nitko do danas u Hrvatskoj, osim Karlovca, nije započeo inicijativu o ciljanom gospodarenju parkovima i vrstama koje se u njemu nalaze.

U tu svrhu gradska uprava je financirala postavljanje edukativnih panoa u parkovima gdje su na hrvatskom, latinskom i engleskom jeziku nabrojane najčešće vrste ptica koje se u Karlovcu mogu susresti. Ono čemu se u ovom projektu također teži jest i senzibilizacija građanstva, a posebno mladih o važnosti očuvanja biodiverziteta u urbanim sredinama.

U projektu također sudjeluje i Zavod za ornitologiju pri HAZU, čiji je glavni čovjek za koordinaciju u ovom karlovačkom projektu ravnatelj zavoda profesor Dragan Radović.
Sami način gospodarenja parkovima i edukaciju kako ga provesti je nešto što će gradska uprava grada Karlovca sustavno provoditi i za druge gradove, a inicijativu sudjelovanja su već pokazali gradovi Sisak i Petrinja, čiji su predstavnici već uključeni u dio aktivnosti i bit će dalje educirani o tome kako ga provesti.

 

Izvor: Net.hr 

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58