5. Lipanj - Svjetski dan zaštite okoliša - Odbacimo stare navike

Napisao  Četvrtak, 05 Lipanj 2008 05:29
wed2008_logo

Svake godine, 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom: 'Odbacimo stare navike! Razvijajmo gospodarstvo s manje CO2' ('Kick the Habit! Towards a Low Carbon Economy')...

wed2008_logo

Svake godine, 5. lipnja obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih naroda u Stockholmu (1972.) posvećene okolišu, a na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP).

Ove godine Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se pod sloganom: 'Odbacimo stare navike! Razvijajmo gospodarstvo s manje CO2' ('Kick the Habit! Towards a Low Carbon Economy')

Budući da su klimatske promjene globalna tema našeg doba, UNEP je ove godine pozvao sve države Svijeta da se snažno angažiraju na smanjivanju emisija stakleničkih plinova i promoviraju razvitak gospodarstva s manje CO2, te da potiču učinkovitu upotrebu energije i korištenje  proizvoda koji su  prijatelji okoliša.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poziva sve građane, tvrtke i velike sustave da daju svoj doprinos u okviru svoje odgovornosti prema sebi i svojoj djeci.

Svjetski dan zaštite okoliša, koji se smatra jednim od najvažnijih događaja koji se tiču zaštite okoliša, obilježava se svake godine 5. lipnja u više od 100 zemalja. Ovim običajem skreće se pozornost na neke od načina kako ljudske aktivnosti ugrožavaju planetu, naglašava se hitna potreba za promjenom stajališta i ponašanja, a služi i za poticanje političkih i društvenih akcija. Vlade, pojedinci, nevladine organizacije, lokalne zajednice, mladi, gospodarstvo, industrija i mediji organiziraju akcije kojima ističu svoje opredjeljenje prema zaštiti i razvoju okoliša, uključujući kampanje čišćenja, sadnju drveća, «zelene» koncerte, natjecanja u pisanju eseja i fotografiji u školama, napore za recikliranjem (oporabom) i drugo.

Svjetski dan zaštite okoliša je također multi-medijalni događaj, koji potiče brojne novinare na kritičko i entuzijastičko izvješćivanje o okolišu. To je i vizualni događaj s televizijskim dokumentarnim filmovima, fotografijama, umjetničkim izložbama i plakatima, ali i intelektualni događaj za one koji organiziraju i sudjeluju na seminarima, okruglim stolovima i simpozijima. Obilježavanje ovog dana Ujedinjenih naroda služi i kao poticaj za poduzimanje i omogućavanje različitih aktivnosti, kao i za usmjeravanje lokalne, nacionalne, regionalne i globalne pozornosti na okoliš.

Web stranica posvećena Svjetskom danu zaštite okoliša je http://www.unep.org/wed/2008/english/

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva

Zadnja izmjena Srijeda, 22 Veljača 2012 13:58