LOVCI GORIČKE "SRNE" NA GASTRO TUROPOLJA

Napisao  Četvrtak, 17 Listopad 2024 09:46

Okusi Turopolje kroz lovački gulaš

Tradicionalno i uporno, već dvadeset i tri godine lovci LD "Srna" Velika Gorica sudjeluju na Gastro Turopolja u Gorici. Ovogodišnja manifestacija po dvadeset i treći put okupila je nekoliko tisuća posjetitelja u središnjem parku u Velikoj Gorici. Treba odmah kazati kako je skupina starijih lovaca prije skoro dva i pol desetljeća oživjela ideju za natjecanjem u spravljanju izvornih turopoljskih jela. Nakon toga je nastao Gastro Turopolja, s ciljem da se turopoljska jela očuvaju.

Turopljska kotlovina i lovački gulaš su ona jela koja kuharska momčad goričke "Srne" kuhaju godinama. Ove godine dvije momčadi, turopoljska tradicija u kotlovini i lovački gulaš, naravno od divljači. Izmješani su bili stariji i mlađi lovci i naravno cure i dečki, no svi su složno radili.

Kako su radili i kuhali ocjenio je sveprisutni Tomislav Špiček, kao na televiziji. Na čelu ocjenjivačkog povjerenstva kušao je svako jelo i ocjenjivao uz visok standard i Špičekov humor sa televizije znan. Nakon kulinara štand goričke "Srne" posjetio je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, te zamjenik Neven Karas. Sa njima je bila Maja Tot, uime orgnizatora, direktorica Turističke zajednice Velike Gorice. Potom je sa svojom opuštenom pratnjom došao je i s lovcima se pozdravio Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, ineče Velikogoričan.

Da je turopoljska kotlovina i lovački gulaš odlično skuhana potvrdili su posjetitelji Gastro Turopolja, sve je ubrzo nestalo. Srećom, Tomislav Špiček je na početku kušao turopoljske specijalitete, za ocjenjivanje.

 

Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Četvrtak, 17 Listopad 2024 10:13