LOVCI LU HVIDRA 1991.-1995. ŽAŽINA OTVORILI LOV S GOSTIMA

Napisao/la  Četvrtak, 26 Listopad 2023 14:37

Tradicionalno koncem listopada lovci LU HVIDRA 1991.-1995. Žažina otvaraju lovnu sezonu u lovu na divlje svinje s gostima i prijateljima.

Prijateljima uvijek šuma otvorena
Tradicionalno koncem listopada lovci LU HVIDRA 1991.-1995. Žažina otvaraju lovnu sezonu u lovu na divlje svinje s gostima i prijateljima. Postala je tradicija da se gosti sa svih strana rado odazivaju u lov na divlje svinje u lovištu Žažina.


Više od pedeset lovaca okupilo se kraj lovačke kuće u šumi. Nakon doručka na zvuk lovačkog roga koji je odjeknuo šumom svi su bili u vrsti. Predsjednik Jura Prpić pozdravio je lovce i goste, te naglasio kako se tradicija okupljanja, prijateljstva i druženja mora nastaviti.


Među lovcima je bila i jedna lovkinja gošća iz Lonjice, Antonija Rakiževac. Ondje je prvi put pa je povela svog supruga Ivana koji je lovac, ali i puškar. Onda je lovnik Zdenko Marčelja ponovio da se oružje puni po propisima na štandu. Upozorenja o sigurnosti nikad nisu suvišna a su svi lovci dobili i pismeno. Uz starog lovnika ondje su I dvojica mlađih Dario Detković i Domagoj Ceković.


Kiša je prestala noćas, ali je šuma još vlažna, zato su najopasnije životinje u lovištu komarci. Tri duga zvuka lovačkog roga i prigon je počeo. Vrsni psi goniči znaju natjerati divlje svinje u Gmajni baš pred cjevi lovaca. Sunce se već probilo iznad bukove šume kada je odjeknuo dugi zvuk roga i završetak prigona. Četiri divlje svinje za četiri sata lova i nije loše.


Treba kazati da su strogo poštivane sve mjere protiv svinjske kuge za čiju se analizu čeka i po nekoliko dana. Počast divljači je započet gromkim zvukom lovačkog roga koji je odjekivao i u lovu. Svečano su uručena lovačka odličja. Dado Petrović dobio je odličje za rad u društvu. Stjepan Plepelić zaslužio je Lovačko odličje prvog reda jer su mu tek osamdeset i tri godine, a u lovu je kao mladić. Starina Štef zvani poznat je po svojoj vitanosti i radišnosti. Onda je uslijedilo krštenje.


Mladi lovac Kristijan Skrblin iz Žažine kriv je jer je nakon dosta štetočina u lovištu odstrijelio i divlje svinju. Tužitelj je tražio najstrožu kaznu, ali je vješti branitelj okrivljenika uz odvjetničke dokaze ustvrdio da mladi lovac ne da nije kriv već ga treba i nagraditi jer vlada svinjska kuga.


Nagrada je bila debeli štap i lovac je kršten uz sve stare lovačke regule. Zato je stari lovnik Zdenko izjavio kako on nije kriv jer je dobio unuka. Zbog toga su janjac i odojak osuđeni na ražnju da ugoste lovce. Ražanj je po ličkom receptu spremio veteran Tomo, svi lovci su recept provjerili.
Mladom djedi Zdenku lovci su poželjeli da i nagodinu opet dobije unuka i pozove ih na otvorenje lova u Žažini..


Zapisao i snimio Boris ĆAVAR
Zadnja izmjena Četvrtak, 26 Listopad 2023 14:45