U POSJETU LOVCIMA „KUNE“ IZ SELA KOD SISKA

Napisao/la  Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 14:54

Godinama radili i uredili dom i lovištu
Lovci LD KUNA iz Sela kod Siska tradicionalno lovom na sitnu divljač polovicom listopada otvaraju lovnu sezonu.

To je prilika da se okupe prijatelji i gosti iz susjednih lovačkih društava. Među njima je bio i Vlado Kireta prvi čovjek lovaca Sisačko moslavačke županije.

Lovce I goste je pozdravio Igor Martinić, predsjednik društva. On je naglasio da su lovačka druženja ondje tradicionalna i kako tradicija okupljanja bude nastavljena.
Dok je stari lovnik Marinko Franjko uspješno spremao objed mladi lovnici Dario Andreić i Matija Crnković objasnili su kako se love fazani, zečevi i štetočine te upozorili lovce na sigurnost u lovištu.

Izuzetno toplo vrijeme i subotnji dan na lokaciji Rakovo polje omeđeno zavojima Kupe oznojilo je lovce. Ipak na počasti divljači bilo je i zečeva i fazana. Ukusno jelo od lovnika koji se dokazao kao kuhar.


„Imamo stotinu i trideset članova na devet tisuća hektara i dva lovišta. Godinama uređujemo lovište koje obiluje divljim svinjama i srnama. Prije dvije godine smo kupili staru privatnu kuću u Odri i prostor od pet tisuća hektara. Radnim akcijama članova izgradili smo novu lovačku kuću koju još uvijek uređujemo, kazuje Igor Martinić, predsjednik društva.


Radnim akcijama uredili su hladnjaču za divljač i gulionu, a planiraju izgraditi još jednu hladnjaču i urediti okolicu doma. Štete u poljoprivredi nadoknađuju dogovorom, no u zadnje vrijeme su porasle pa oštećeni traže nadoknadu. Zbog izgradnje autoceste od Lekenika do Siska najviše je naleta na divljač bilo na gradilištu autoceste, no tu je osiguranje.

 

Lovačka druženja u lovačkoj kući u Selima nastaviti će se. Ta je kuća izgrađena rukama vrijednih lovaca, koji uz svoj rad z aju pozvati prijatelje i veseliti se. Primjer za to su i lovački muzikaši članovi društva koji znaju raditi ali i zapjevati…


Boris ĆAVAR

Zadnja izmjena Ponedjeljak, 16 Listopad 2023 15:05