GORIČKI LOVCI SVETOG HUBERTA OBILJEŽAVAJU NA TRADICIONALAN I NEOBIČAN NAČIN

Napisao/la  Ponedjeljak, 07 Studeni 2022 11:55

Lovci LD "Srna" Velika Gorica su tradicionalni Turopoljci koji su uveli neke novine u obilježavanju Svetog Huberta, zaštitnika lovaca.

U čast Svetom Hubertu, lov, kestenje i kremšnite

Lovci LD "Srna" Velika Gorica su tradicionalni Turopoljci koji su uveli neke novine u obilježavanju Svetog Huberta, zaštitnika lovaca. Uz organiziran lov, na koji godinama pozivaju goste i prijatelje, koje dobro ugoste nakon lova, ima i novih ideja. Tako je se 6. studenog kraj Lovačkog doma na Kušancu okupilo dosta lovaca i gostiju iz okolnih društava. Lov na fazane bio je uspješan, kao i podjela divljači gostima.

Uz bogat ručak u Lovačkom domu, što je turopoljska tradicija prema gostima, imaju i neke novine. Nakon ručka u domu, druženje se nastavlja oko vatre kraj doma. Ondje se na žaru i štapu peku mesne prerađevine. Kao da su lovci u šumi i peku kobasice na štapu. Šuma je svakako okolo,

No, uz meso na žaru ide i kestenje koje se godinama ondje peče na otvorenoj vatri, Za kestenje se otimaju svi, jer su tako radili i njihovi stari. Jedan starina i po godinama i po dugom lovačkom stažu, rješio je obogatiti ponudu lovcima kremšnitama. To radi u spomen na one lovce kojih više nema među živima, već hodaju vječitim lovištima.

Kako kazuju prvi ljudi goričke "Srne", a najstariji lovci to potvrđuju, na ovaj način se i prije tri desetljeća obolježavao Sveti Hubert. No, pošto neki lovci hodaju vječitim lovištima, a drugi su blizu njima, red je u njihovu čast organizirat dostojnu proslavu Svetog Huberta. To mi je kazivao i starina koji je zakoračio u sedmo desetljeće života, a zadnje desetljeće je odlučio svakog Svetog Huberta počastiti lovce kremšnitama. Kazuje tako će raditi dok mogne po zemlji hodati, a još uvijek hoda i lovi. Naravno i štuje Svetog Huberta....

Boris ĆAVAR