I LIČKI LOVCI U JEZERANAMA OTVORILI SEZONU LOVA

Napisao/la  Ponedjeljak, 10 Listopad 2022 12:41

Tradicionalno, podno vrha Velike Kapele lički lovci iz LD "Kapela" Jezerane otvorili su lovnu sezonu prvim lovom na divlje svinje. 

Na Velikoj Kapeli velik i lovački skup

Tradicionalno, podno vrha Velike Kapele lički lovci iz LD "Kapela" Jezerane otvorili su lovnu sezonu prvim lovom na divlje svinje. Na lokaciji Pišćetak okupili se Ličani i prijatelji sa svih strana. Bilo dosta i gostiju u lovu, a janjetine nakon lova. Ne bi Ličani bili svoji da ne pozovu i goste u lov, takva je tradicija, lovačka i prijateljska.

U ranu zoru, dok je mrak bježao sa vrha Kapele, dolazili su lovci na svoj godišnji skup. Već se vatra ložila kraj drvenh nastambi i ispijala čašica razgovora. Pozdravljanje i okupljanje za odlazak u lov. Predsjednik Vlado Milohnoja pozdravio je lovce, a lovnik Mladen Milohnoja objasnio sve o lovu i nakon lova. Dobra kob svima u ličkim brdima.

Treba spomenuti da je u lovu sudjelovala i dugogodišnja aktivna lovkinja Maja Vranić, uz supruga Dejana. Baka im je čuvala djecu, a u obitelji Vranić i djedovi su bili lovci. Tradicija se nastavlja i kod predsjednika društva, njegova kćerka Vlatka uskoro će biti još jedna lovkinja. Kako i ne bi kad su joj i otac i dečko lovci.

Mir i tišinu na Pišćetku otjerao je lavež lovačkih pasa goniča. Gonili su neku divljač, ali divlje svinje su uspjele pobjeći. Neki lovci se kladili kako je bilo desetak, a drugi čak i dvadeset divljih svinja koje su nestale na Pišćetku. Još dosta zelena bukova i smrekova šuma ih skrila. Stari lovci nisu krili oduševljenje što je starina Ferdo Vlahinić pobjedio u ciljanju na glinene golubove. Nakon lova pucalo se na leteće mete. Naravno, pala je i janjetina, pa je druženje potrajalo do sumraka.

Oni uporniji lovci se okupili sutradan, u nedjeljni "obični" lov. Nije bilo fešte kao u subotu, no feštalo se dugim pješačenjem na lokaciji Jelavlje. I stari i mladi lovci kazuju kako je to pješačenje kroz šumu zdravo...

Boris ĆAVAR