Udruga lovkinja Dama dama na međunarodnom susretu lovkinja u Gornjoj Radgoni

Napisao  Ponedjeljak, 25 Travanj 2022 08:57

U sklopu bogatog trodnevnog programa, organiziran je okrugli stol s temom – „Promocija i prepoznavanje svečanih ženskih lovačkih uniformi i uloga lovkinja u svijetu“.

Predstavnice udruge UL Dama dama sudjelovale su na 12. međunarodnom sajmu lova i ribolova, koji je održan u Gornjoj Radgoni, u susjednoj Sloveniji. Poziv je stigao od Društva slovenskih lovkinja i njihove tajnice gđe Ivice Kocjančič, s kojima naša udruga surađuje već duži niz godina. Našu je udrugu predstavljalo sedam članica - Ivana Matacun, Blaženka Pezić, Anita Skrt, Adela Plevanč, Jožica Janežić, Marica Kesak i Maja Slamar Vitalia.

U sklopu bogatog trodnevnog programa, organiziran je okrugli stol s temom – „Promocija i prepoznavanje svečanih ženskih lovačkih uniformi i uloga lovkinja u svijetu“.

IMG 2316

Svoje lovačke uniforme ovom su prigodom promovirale predstavnice iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. Ovaj susret pokazao je kako zasada ne postoji jedinstvena nacionalna ženska lovačka uniforma u navedenim zemljama – uniforme koje se koriste najčešće su nastale za potrebe pojedine udruge i specifične su samo za nju ili predstavljaju imitaciju muškog nacionalnog lovačkog odijela.

Naša je udruga predstavila svoju lovačku uniformu, koja je nastala povodom 90. obljetnice Hrvatskog lovačkog saveza, 2015. godine. Ona se sastoji od hlača, (i suknje), sakoa, prsluka i pelerine, zelene boje s upečatljivom narančastom podstavom i dugmetima u imitaciji srnećeg roga. Uz nju je predstavljeno i odijelo koje većina naših lovkinja šiva po uzoru na muško lovačko odijelo.

Inače, u Hrvatskoj zasad ne postoji jedinstvena ženska lovačka uniforma. Ideja o njezinom stvaranju pojavila se u našoj udruzi još prije desetak godina, u vrijeme predsjednice gđe Anite Bračun, što je bilo i za očekivati s obzirom da smo prva ženska lovačka udruga osnovana u Hrvatskoj, još 2007. godine. No, kako broj lovkinja polako raste, možda će se s vremenom nametnuti i potreba za njezinim kreiranjem.

 

Maja Slamar Vitalia
Foto: Katka Kovačec, Adela Plevanč
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 25 Travanj 2022 09:15