UMJESTO IN MEMORIAM:IVAN TUĐMAN IZ LEKENIKA

Napisao/la  Petak, 28 Siječanj 2022 15:23

Na svoj 85. rođendan umro je Ivan Tuđman iz Lekenika. Čovjek kojeg svi rado pamte, a aktivan lovac skoro do pred smrt. Jedan od najstarijih lovaca u LU “Šljuka” Lekenik, sa pet i pol desetljeća lovačkog staža.

Bio lovac, čovjek i ljudina

Na svoj 85. rođendan umro je Ivan Tuđman iz Lekenika. Čovjek kojeg svi rado pamte, a aktivan lovac skoro do pred smrt. Jedan od najstarijih lovaca u LU “Šljuka” Lekenik, sa pet i pol desetljeća lovačkog staža. Epidemija korone pokosila je Ivana Tuđmana i sada hoda lovačkim stazama po nebeskim prostranstvima. U svojim poznim godinama, hodao je lovio i družio se s prijateljima do zadnjeg dana života. Za lov i prijatelje je i živio.

O Ivanu Tuđmanu smo pisali ljetos kada je pao na štake, a članovi društva samoinicijativno se okupili i ispilili mu drva u dvorištu. Došla je i jesen, a starina sa štakama sjeo u automobil, ponio veliki bidon svog domaćeg vina i u lovačku kuću. Tako je desetljećima djelio zlo i dobro s prijateljima. A prijatelji koji su ga poznavali pola stoljeća, sa njim lovili, jeli i pili o ovom čovjeku imaju tisuću lijepih priča. Volio je lov, druženje i ljude.

Ivan Tuđman u mladosti je svirao u glazbenoj grupi u Lekeniku. Bio je nogometaš, zato je bio dobrog zdravlja i u poznim godinama. Volio je raditi u svom vinogradu, a godinama je bidone vina donosio na lovačka okupljanja i djelio s prijateljima nakon lova. Tako u mladosti, a tako i do svoje smrti. Pola godine prije smrti pao je na štake, bolesna koljena nisu mogla nositi osam i pol desetljeća života. Lovci kazuju, kako je lovio do zadnjeg dana i to je ga držalo na životu. I sa štakama je dolazio u lovačku kuću, jer ondje su mu prijatelji koje je desetljećima poznavao. Dosta su o lovu i životu naučili od njega. Bio je tih, nenametljiv, sa posebnim humorom i osmjehom na licu za svakoga.

Iza Ivana Tuđmana ostala je supruga, dvije kćeri i unuci. Ostalo je sjećanje na čovjeka i lovca, ljudinu. Članovima LU “Šljuka” Lekenik ostati će u trajnoj uspomeni. Laka mu hrvatska zemlja po kojoj je toliko hodio, počivao u miru.

Boris ĆAVAR

(Prilog fotografija iz našeg teksta U LEKENIKU LOVCI I HUMANITARCI)