ZABILJEŽENO NA LIČKOM SNIJEGU U JEZERANAMA

Napisao/la  Petak, 28 Siječanj 2022 15:18

Članovi LD “Kapela” Jezerane su ove lovne sezone ostvarili sve planirano, čak je nam i snijeg na Kapeli pao po planu”, smijući se kroz brke govori Mladen Milohnoja lovnik “Kapele” iz Jezerana.

Na Kapeli i snijeg po planu

Članovi LD “Kapela” Jezerane su ove lovne sezone ostvarili sve planirano, čak je nam i snijeg na Kapeli pao po planu”, smijući se kroz brke govori Mladen Milohnoja lovnik “Kapele” iz Jezerana. Na Velikoj Kapeli uvjerili smo se o čemu govori lovnik, dok predsjednik društva Vlado Milohnoja samo dodaje: “Kapela ima svojih čari zimi, samo ih treba osjetiti”...

Na lokaciji Pišćetak gdje se kraj drvenih nastambi jesenas odražavalo otvorenje lovne sezone, snijeg napadao od 15 do 20 cm i smrznuo. Nema puno gostiju, kao na otvorenju, ali došla u lov skupina mala i odabrana. Zanimljivost društva koje ima oko devedeset članova je da je dosta lovaca s prebivalištem izvan općine Brinje. Tako preko lovačkog društva održavaju vezu sa zavičajem. A ima ih od zagrebačke okolice do Splita i Rijeke. Ovaj put na snijeg je uz Zagrebčane došao i jedan Turopoljac iz Velike Gorice, zadivljen Likom.

Na Pišćetku nije lako hodati kroz smrznuti snijeg uz buku čizama. Još teže je pogonu koji zna gdje divlje svinje spavaju i odmaraju, ali ih danas baš nije bilo. Ostali su samo tragovi u snijegu, krdo divljih svinja nestalo, da se psi nisu ni čuli. Zato ide drugi pogon, iznad Uremove biljevine. Ondje je bila čeka za jelene, ali ju zapalili vjerojatno emigranti, koji onuda prolaze na svojim putovima iz BiH ka Rijeci i Sloveniji. Srećom, drugu štetu nisu napravili.

Škripi snijeg, puca led pod lovačkim čizmama i onda tišina. Razmješteni lovci na štandu čekaju. Jutros je podno vrha Kapele bilo minus devet, ali vjetra nema. Izgleda da nema ni divljih svinja, koje su nestale usprkos svinjskoj kugi. No, korone na otvorenom, pod drvenim nastrešnicama nema. Ondje se jede domaći gablec, špek, kobasice i luk, a i lovačko druženje je tradicionalno do sumraka.

“Vidite da Kapela ima svojih čari” ponavlja predsjednik Vlado Milohnoja. Ostali lovci odobravaju njegove riječi, jer su se svi kroz lički snijeg namučili hodajući. Kobasice na žaru dobro dođu, a ima i sušenih. Oko vatre kraj nastambi na Pišćetku lovci će ostati uz priče iz protekle lovne sezone. Bila je uspješna, skupni lovovi su završeni, uskoro će i proljeće na Kapeli...

Zabilježio: Boris ĆAVAR

 

 

Zadnja izmjena Petak, 28 Siječanj 2022 15:26