TRAGOM JEDNE LOVAČKE FOTOGRAFIJE U LICI

Napisao  Ponedjeljak, 01 Ožujak 2021 11:43

Lovac Zdenko Jelić drži u ruci malu fotografiju i kazuje. Vidite, ovo je snimljeno na otvorenju lovne sezone u listopadu 2010. podno Velike Kapele.

Djedova ostavština-ljubav prema lovu

   Lovac Zdenko Jelić drži u ruci malu fotografiju i kazuje. Vidite, ovo je snimljeno na otvorenju lovne sezone u listopadu 2010. podno Velike Kapele. Na lokaciji Pišćetak podno vrha Kapele lovci LD „Kapela“ Jezerane tradicionalno označavaju početak lova velikim skupom lovaca i prijatelja. Obitelj Jelić je jesenas opet ondje bila, ali bez jednog člana, oko kojeg priča započinje.

Zdenko Jelić ima pedeset i šest godina, troje odrasle djece, negdašnji sportaš, lovac je od 1989. svo članstvo u LD „Kapela“ Jezerane. Kako i ne bi kada je mu ondje otac Mile bio lovac skoro pola stoljeća, sve do svoje smrti 2016. Zdenkov najstariji sin Davor lovac je od 2008. godine, od svoje dvadesete godine života. Zdenkov stariji brat Ivan takodjer je lovac, zajedno su položili lovački ispit.

Jelići su iz Razvale malog mjesta kraj magistralne ceste kroz Liku. Ondje na sedamsto metara nad morem živi majka Marija. Zakoračila je u deveto desetljeće života, ali je uspravna kao obližnji vrh Kapele. Djeca i unuci se razišli, ali vikendom, često dođu iz zagrebačke okolice. Prošli mjesec su bili na majčinom osamdesetom rođendanu. Ondje je, kraj majčine kuće Zdenkov brat Ivan napravio ekološku drvenu kuću, vikendicu za lov, na svojoj djedovini.

Zdenko Jelić kazuje kako je rođen u šumi, djedovina im u šumi, kako onda ne biti lovac od malena. Još kao dijete, otac Mile je ga vodio u lovište, izrađivao je solišta, išao na radne akcije i skupove lovaca. To čini i danas, kao aktivni lovac. Otac je svom unuku, Zdenkovom starijem sinu Davoru ostavio lovačku pušku češku bokericu, a Zdenku lovački pištolj. No, važnije je nasleđe koje mu je otac ostavio. Riječi njegovog oca i danas su aktualne, kako sačuvati prirodu, lovište koje su generacije lovaca čuvale, ondje u Razvali, podno Kapele.

Boris ĆAVAR