LOVAČKA UDRUGA "SRNJAK" IZ ZAGORSKIH SELA PROSLAVILA SVOJ 70. ROĐENDAN

Napisao/la  Utorak, 19 Srpanj 2016 09:54

Josip Broz: Potpuno devastirano lovište, sa sto fazana i sto zečeva, obnovio nam je bivši predsjednik Tito

Lovačka udruga “Srnjak” iz Zagorskih Sela proteklog je vikenda proslavila svoju 70. godišnjicu postojanja i djelovanja. Prigodna svečanost započela je svetom misom u župnoj crkvi Svete Ane u Poljani Sutlanskoj, koju je predvodio velečasni Milan Juranić. Nakon mise, održana je i svečana sjednica Društva. Predsjednik “Srnjaka” Josip Broz posebno je istaknuo da je Udruga koja je tijekom svih ovih 70 godina često mijenjala ime, ali i mjesto prebivališta iz Zagorskih Sela u Kumrovec, 80-ih godina prošlog stoljeća, brojila više od sto članova, a danas ima 61 aktivnog člana, koji s velikim entuzijazmom provode vrijeme u lovištima, brinu o staništima životinja, zaštiti i uzgoju divljači, očuvanju prirode, ali i zajednice u kojoj djeluju. Predsjednik Josip Broz osvrnuo se i na povijest samog Društva.

Jurak prvi predsjednik

– Konstituirajuća sjednica Društva održana je u 1945. godine u zgradi tadašnje općine Zagorska Sela, a za prvog predsjednika bio je izabran Josip Jurak iz Plavića. Kada je Udruga bila osnovana, u zakup je uzeto lovište koje je bilo matičnim fondom divljači skroz devastirano tijekom Drugog svjetskog rata. Od lovne divljači tu su obitavali samo zečevi, trčke i divlje patke, dok visoke divljači uopće nije bilo. Takvo stanje trajalo je sve do 1954. godine, kada nam je Josip Broz Tito poklonio sto komada fazanske divljači i sto komada zečeva – istaknuo je na svečanoj sjednici Josip Broz.

Novi lovački dom

Dodao je i kako je 1968. godine pokrenuta inicijativa za izgradnju novog Lovačkog doma u Zagorskim Selima, koji je u potpunosti dovršen 1975. godine. U sklopu Lovačkog doma, izgrađena je i suvremena streljana za gađanje glinenih golubova. Sekciju streljača predvodi Miljenko Jurak, a Ženko Berc okitio se ove godine i naslovom ekipnog državnog prvaka, kao predstavnik zagorskih lovačkih udruga u gađanju na glinene golubove.
U sklopu proslave, dodijeljene su i mnogobrojne nagrade i priznanja najzaslužnijim članovima Društva, ali i donatorima koji su pomagali u radu Društva, a veselica je nakon toga potrajala do sitnih jutarnjih sati.

 

Izvor: www.zagorje-international.hr
Zadnja izmjena Utorak, 19 Srpanj 2016 10:35