Lovci upoznali europarlamentarce s problemom žice na granici

Napisao/la  Nedjelja, 07 Veljača 2016 15:10

Sredinom studenog prošle godine, kad je slovenska vlada počela s postavljanjem žice na granici Koordinacijski odbor Lovno-uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci održao je izvanredni sastanak u lovačkom domu Lovačke udruge Srna Samobor u Grdanjcima.

Nakon sastanka, zaključke su dostavili mnogim institucijama koje su molili da se uključe u rješavanje problema i iznalaženje načina za uklanjanje žice. Pisali su Hrvatskom lovačkom savezu, Lovskoj zvezi Slovenije, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zaštite okoliša, našim europarlamentarcima…

Zaslugom jednog od njih,Davora Stiera, ova problematika je stavljena na dnevni red sastanka hrvatskih i slovenskih europarlamentaraca, članova Europske pučke stranke koji je održan jučer u Brestnici pokraj Krškog, u prekrasnom dvorcu – Grad Rajhenburg. Hrvatsko izaslanstvo europskih zastupnika su činili:Dubravka Šuica, Andrej Plenković, Ivana Maletić, Davor Stier i Marijana Petir. Sa slovenske strane bili su prisutni zastupnici:Franc Bogovič, dr. Milan Zver, Alojz Peterle, Romana Tomc i Patricija Šulin. Na sastanak su pozvani i predstavnici Koordinacijskog odbora Lovno uzgojnog bazena Žumberak – Gorjanci, predsjednikMarijan Lukšići član koordinacijskog odboraAndrej Kodrič, kako bi iznijeli svoje viđenje problematike žice na granici.

U ugodnoj atmosferi punoj razumijevanja za probleme koji su nastali i traju zbog postavljanja žice lovci su dodatno informirali euro-zastupnike o dosadašnjim štetama, te ukazali na moguće posljedice ukoliko se žica ne ukloni. Naišli su na razumijevanje. Europarlamentarci su ukazali na činjenicu da problem nije rješiv preko noći, no izrazili su spremnost da o svim tim problemima informiraju i ostale kolege Europske pučke stranke, te da zajedničkim snagama nastupe prema Vladi Republike Slovenije i Europskoj komisiji i traže rješenje problema. Dogovorili su i konkretne poteze koje će poduzeti u narednom razdoblju.

I ovim putem lovci zahvaljuju svim hrvatskim i slovenskim zastupnicima, članovima Europske pučke stranke koji su se uključili u rješavanje problema na koji su ukazali, a naročito zastupniku Stieru čijim zalaganjem je problematika uvrštena u dnevni red sastanka.

Marijan Lukšić

 

Zadnja izmjena Nedjelja, 07 Veljača 2016 15:45