Lovac koji je platio dva milijuna kuna za lov crnog nosoroga sada ga je i ustrijelio

Napisala  Četvrtak, 21 Svibanj 2015 15:49
Corey Knwolton Corey Knwolton

Safari Club iz Teksasa u siječnju 2014. stavio je dozvolu za lov u Namibiji na aukciju

Safari Club iz Teksasa u siječnju 2014. stavio je na aukciju dozvolu za lov crnog nosoroga u Namibiji. Corey Knwolton ponudio je 2,380.000 kuna i osvojio dozvolu koju je odobrila vlada Namibije. Crni nosorozi su ugrožena vrsta, a procjenjuje se kako trenutno na svijetu postoji pet tisuća jedinki ove vrste. Ovaj potez Safari Cluba postao je predmetom kontroverze.
Knowlton i Safari Club smatraju kako su ovim činom pomogli očuvanju ove ugrožene vrste. Vlada Namibije izdala je nalog da se lociraju četiri stara nosoroga koja čine veliku štetu u krdu, a ako ih se ulovi, mladi mužjaci nosoroga postali bi ključnom stavkom u opstanku vrste. Uz navedena obrazloženja, osude diljem svijeta nisu prestajale pristizati, a Knowltonu su i prijetili smrću.

Lov na nosoroga trajao je tri dana. Visoko raslinje predstavljalo je problem zbog opasnosti od naleta nosoroga koji je mogao biti koban. Knowltona je u tom trenutku pratila ekipa CNN-a koja je odlučila zabilježiti cijeli proces.
Nakon što je ustrijelio nosoroga, Knowlton je izjavio kako će novac koji je platio na aukciji koristiti namibijskoj vladi. On smatra da se uz određena ulaganja pridonosi brizi o crnom nosorogu i da su najveća prijetnja ovoj vrsti krivolovci koji na crnom tržištu prodaju njihove rogove po vrtoglavim cijenama.
“Od prvog dana osjetio sam da će ovo biti korisno za crnog nosoroga. Tijekom lova suočavao sam se s mnogim kritikama, ali i s mnogim pohvalama. Mislim da je ovo puno pomoglo da se skrene pozornost ljudi na ovu vrstu”, rekao je Knowlton.

Izvor: telegram.hr
Zadnja izmjena Četvrtak, 21 Svibanj 2015 16:30