Ako je istina što pokazuju prognostički modeli i karte, čeka nas zimski pakao: Do kraja prosinca i do -25 uz 30 centimetara snijega

Napisao  Petak, 26 Prosinac 2014 18:07

Pripremite se za zimski kaos, jer ako je vjerovati prognostičkim kartama i modelima, zima koja će pogoditi Hrvatsku, će biti “ona o kojoj će se još dugo pričati”. 

Prema podacima meteorološke stranice koja se može vidjeti ovdje,  u danima koji slijede, posebno od 30. prosinca do 2. siječnja, očekuje se do -25, ali i koji stupanj niže….
Prvi val slabih oborina (kiše, susnježice i snijega) očekujemo već većeras. Drugi val oborina, koji će u sklopu ciklone zahvatiti veći dio Hrvatske, uključujući i obalne dijelove, „zamest“ će nas tijekom subote i nedjelje. Tako bi u noćas palo od 1 do 5 cm snijega, a tijekom subote i nedjelje dodatnih od 10 do čak 40 centimetara snijega u višljim dijelovima. Do kraja 2014. zadržat će se promjenjivo i nestabilno vrijeme uz povremen snijeg.

Jutarnje temperature zraka vrlo vjerojatno će se spustiti do -20°C, tako bi se moglo dogoditi jedno “abnormalno” kolebanje temperature zraka za prosinac od čak 55 Celzijevih stupnjeva razlike od najviše do najniže temperature. Od ponedjeljka očekujemo pravu hladnoću. Jutarnje temperature zraka očekujemo od -25°C. Najviše dnevne od -11°C tijekom srijede i četvrtka do -4°C tijekom ponedjeljka. Hladnoću će dodatno pojačavati jak sjeverni vjetar koji će na udare biti iznimno jak (do čak 70 km/h). Pripremite se za zimu, hladnoću.

Lopate za snijeg pripremimo.
Snijeg koji očekujemo trebao bi se zadržati 10 ako ne i duže dana.

Zadnja izmjena Petak, 26 Prosinac 2014 18:44