U prostoru Studentskog centra Karlovac svečano otvorena izložba "Priroda i divljač 2014"

Napisao/la  Srijeda, 17 Prosinac 2014 12:46

Povod ugodnom okupljanju četrdesetak posjetitelja u večernjim satima utorka, 16. prosinca, bilo je otvorenje 4. Međunarodne izložbe fotografija „Priroda i divljač 2014“ koju je organizirao Odjel lovstva i zaštite prirode Veleučilišta u Karlovcu, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH i Hrvatskog lovačkog saveza.

Izložba fotografija „Priroda i divljač“ inače se organizira svaku drugu godinu s osnovnim ciljem popularizacije biološke raznolikosti i divljači ovih prostora i to kroz prirodoslovnu fotografiju i fotolov. Fotografi koji sudjeluju u ovom natječaju prvenstveno su fotografi amateri, a propozicije natječaja omogućuju im odriješene ruke što se motiva fotografije tiče, pa stoga svi koji sudjeluju zaista imaju širok prostor za igru svojim aparatima i stvaranje izvrsnih fotografija.

Izložba posljednje dvije godine ima i međunarodni karakter. Ove godine na izložbi su, osim hrvatskih, sudjelovali i fotografi iz Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Natječaj je bio otvoren studentima i nastavnicima svih visokih učilišta, kao i članovima udruge Alumni Vuka, što ga čini jedinstvenim na prostoru Hrvatske, a i šire.

Na izložbu su pristigla čak 42 rada, ali zbog ograničenog prostora Studentskog centra izloženo je njih 32. Sve pristigle fotografije prikazane su u katalogu izložbe, uz kratku crticu o svakom autoru. Žiri, u sastavu Igor Ilić Serval, Marko Matešić i Goran Šafarek, i ove se godine pošteno oznojio kada je trebalo odabrati najbolje od najboljih. Iz godine u godinu motivi su sve zahtjevniji, radovi sve bolji, a posebno je zanimljivo da su ove godine prevladali portreti divljih životinja. Na kraju je, uz vrhunsku izvedbu, presudila emocija – ove godine glavne zvijezde izložbe bili su mladunci.

Tako je prvo mjesto osvojio je inženjer lovstva i zaštite prirode (i u lovnofotografskim krugovima dobro poznati) Paul Jedriško s fotografijom malom medvjedića. Čak dva fotografa dijele drugo mjesto: Miha Krofel, docent s ljubljanskog Biotehnološkog fakulteta, koji je uspio fotografirati mladunče risa, te Romeo Mance, inženjer lovstva i zaštite prirode, s fotografijom medvjeđe obitelji u zimskoj idili. Treće mjesto, s motivom divojarca u prsku, osvojio je Željko Sekulić iz BiH, također inženjer lovstva i zaštite prirode.

Vrijedi spomenuti i da su nagrađeni autori profesionalno vezani uz prirodu te da već imaju poduži staž u bavljenju amaterskom fotografijom. Autore je pročelnik Odjela, dr.sc. Krunoslav Pintur darovao prigodnim poklon paketima, a pobjedniku je predstavnik tvrtke Fototeh grupa uručio i Nikon dalekozor. Nakon službenog otvorenja i razgledavanja svih izloženih fotografija, upriličen je domjenak te se druženje nastavilo do kasnijih sati.

Izložba ostaje otvorena do 25. siječnja, a zainteresirani je mogu pogledati u prostoru Studentskog centra nedaleko Veleučilišta.

Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

Dina Botta
Zadnja izmjena Srijeda, 17 Prosinac 2014 13:20