Mato Grgić, predsjednik LS Brodsko posavske županije, govori o ulozi lovaca

Napisao/la  Utorak, 04 Studeni 2014 00:19

Blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, dan je kada diljem Hrvatske lovci obilježavaju svoj dan. To je ujedno i prilika kada su lovci više zastupljeni u medijima i kada se njihov rad može približiti „običnim“ ljudima. Mato Grgić, predsjednik je Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, komentira ulogu lovaca u društvu.

Blagdan sv. Huberta, zaštitnika lovaca, dan je kada diljem Hrvatske lovci obilježavaju svoj dan. To je ujedno i prilika kada su lovci više zastupljeni u medijima i kada se njihov rad može približiti „običnim“ ljudima. Mato Grgić, predsjednik je Lovačkog saveza Brodsko-posavske županije, komentira ulogu lovaca u društvu.

Govoreći o današnjem blagdanu sv. Huberta i danu lovaca, naglašava

–Pa sigurno je da je ovih dana posebno svečano u svim lovačkim udrugama. Blagdan našeg zaštitnika sv. Huberta slavimo na različite načine. Neke udruge kroz lov, neke kroz blagoslov kapelica našeg zaštitnika, blagoslov samih lovaca, održavanje Svetih Misa, zajednička druženja. Tako evo danas nas očekuju proslave u Donjim Andrijevcima, Velikoj Kopanici, Podcrkvalju, jučer je bio blagoslov nove kapelice u Banovcima, zatim u Vranovcima. Dakle udruge proslavljaju svaka na svoj način, dan svog zaštitnika.

Nedavno održani ‘Dani lovstva’ bili su prilika da vaši sugrađani vide čime se sve lovci bave

–Da, bila je to trodnevna prezentacija lovstva i svega onoga čime se bavimo. Sve aktivnosti koje su vezane uz lov, kinologija, lovačka izložba. Jer nije ono čime se mi bavimo samo lov, to su i druge aktivnosti. Evo sad na primjer, lovišta su puna hrane, ali to će brzo nestati i kad zahladi, divljač ne bi preživjela da mi ne pripremamo hranu za njih. Mi moramo pripremiti i napuniti hranilišta. Divljač mora znati gdje će pronaći hranu, a to su te velike pripreme koje mi ovih dana radimo. Ovih dana po planu Zakona o lovstvu, krenuo je lov na plemenitu divljač, fazana, zeca, lovci se skupljaju, druže i kreću u lov. Nadamo se da će sezona dobro proći bez ikakvih problema.

Dobili ste puno pohvala za organizaciju nedavne manifestacije ‘Dani lovstva u BP županiji’?

– Da i sigurno je da svi ti pozitivni komentari koji prate naše Dane lovstva, daju dodatni poticaj i nama. Mi to radimo i inače u svojim udrugama, u jednom manjem krugu ljudi, ali smo odlučili da ćemo pokušati napraviti jedno tradicionalno takmičenje u kuhanju čobanca, koje će se održavati svake godine, a da nam netko bude domaćin. Sva sredstva koja humanitarno prikupimo mi ćemo ostaviti tom domaćinu. Svi komentiraju i da je bilo lijepo vidjeti sve zastave lovačkih udruga na jednom mjestu. Pa planiramo iduće godine napraviti i centralnu manifestaciju blagdana sv. Huberta. Sa scenskim prikazom lova, unosom rogovlja, izložbom. Pa ćemo i to prezentirati široj javnosti. Nešto se slično radi i na planu Hrvatskog lovačkog saveza. Inače, centralna proslava ove godine je 7. studenog u Sinju, mi obilazimo Marijanska svetišta, bili smo na Trsatu, Mariji Bistrici, Požegi, a sigurno je da će na centralnoj proslavi u Sinju nazočiti i lovci iz naše županije. Te male aktivnosti koje su se iskristalizirale na ovoj izožbi, pretvorit ćemo u tradiciju, pa čak i da izložbu održimo svakih deset godina, a kuhanje čobanca i kinološku izložbu svake godine, to će biti naše otvaranje prema javnosti, jer želimo prezentirati sve aktivnosti kojima se bavimo 365 dana u godini, jer lov nije samo ubijanje životinja, nego i koristan rad za održavanje reda i ravnoteže u prirodi.

Radio Slavonija, 03.11., M.J.
Zadnja izmjena Ponedjeljak, 03 Studeni 2014 19:43