LD Voljak Solin konačno dobilo svoj dom

Napisao/la  Subota, 11 Listopad 2014 02:40

LD Voljak iz Solina, osnovano još 1956. godine, nakon više pokušaja, ostvarilo je napokon svoj san da imaju svoj lovački dom, kaže Željko Grubišić, predsjednik tog društva koje danas broji 93 člana.

LD Voljak iz Solina, osnovano još 1956. godine, nakon više pokušaja, ostvarilo je napokon svoj san da imaju svoj lovački dom, kaže Željko Grubišić, predsjednik tog društva koje danas broji 93 člana.

Novi dom se nalazi na "Voljakovom" lovištu na predjelu Broćanac-Dugobabe. Projekt je realiziran uz pomoć Hrvatskog lovačkog saveza, Grada Solina i angažmana samih članova. Kupljeno je 1500 metara kvadratnih zemljišta na spomenutoj lokaciji, te je posredstvom Hrvatskog Crvenog križa iz Kutine dopremljen montažni objekt, koji je ranije služio za smještaj prognanika i izbjeglica.

Objekt ima 80 metara četvornih zatvorenog prostora i 60 kvadrata terase. Hrvatski lovački savez je za ovu investiciju solinskim lovcima dao pozajmicu od 70.000 kuna i Grad Solin donaciju od 15.000 kuna, a Općina Klis, na čijem terenu je lovački dom, svakako će i ovo šumsko područje, gdje su tereni i dom, uvrstiti u svoje buduće turističke planove i druge projekte - vjeruje Grubišić.

- Budući da su branitelji - lovci bili, među prvima, i u izgradnji Hrvatske, i sada su pomogli u izgradnji ovog doma, koji će ujedno služiti i za njihovo druženje, te rehabilitaciju - ističe Grubišić.

Otvaranju su bili nazočni dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Mladen Balić, solinski gradonačelnik Blaženko Boban, a sve je blagoslovio fra Miroslav Modrić, župnik u Prugovu i Broćancu. Udruga "Božur" iz Đakova darovala je ovom prilikom 50 fazana, pa je uoči otvaranja priređen edukativni lov, a kasnije je uslijedila i prava lovačka fešta. Ulovljene fazane solinski lovci darovat će za prigodni objed samostanu sv. Rafaela u Solinu, u kojem časne sestre skrbe o osobama s poteškoćama, zaključuje Grubišić.

Slobodna Dalmacija, 06.10., M.S.