Medvjed viđen na području Senja - plivao prema Rabu

Napisao/la  Ponedjeljak, 06 Listopad 2014 10:13

Prije petnaesetak dana područje Senja posjetio je medvjed. Viđen je i kako pliva prema Rabu.

Prije petnaesetak dana područje Senja posjetio je medvjed. Lutao je gradom, tumarao obalom a viđen je kako pliva prema Rabu.

Viđen je u dvorištu obitelji Tomljanović. - Odmarao sam se na kauču, kad je u kuću uletio naš perzijski mačak izbezumljen od straha. Supruga je otišla vidjeti što ga je uplašilo, a u dvorištu je zatekla medvjeda - rekao je Petar Tomljanović (64). Zatekao je mlađeg medvjeda kako sjedi da bi se potom zaputio prema plaži. Nekoliko sati poslije viđen je kako tumara obalom prema mjestu Sv. Juraj.

Naposlijetku su pozvani  lovci LD Jarebica ali nisu ga locirali. - No i da jesmo, ne bismo ga lovili, nego bismo ga pokušali otjerati na brdo jer se medvjedi ne love, a kod deložacije velikih medvjeda treba imati nadležnost Hrvatskog lovačkog saveza - objasnio je Željko Nekić, predsjednik društva Jarebica.

Nekoliko dana nakon toga medvjed je viđen kako pliva prema Rabu a s jedrilice su ga snimili mađarski turisti.

- Vjerojatno je riječ o mladom mužjaku koji je na kopnu bio nisko u socijalnoj hijerarhiji. Pretpostavljam da je odlučio otići nekamo gdje nema drugih medvjeda i tamo biti sam svoj gazda - objasnio nam je Đuro Huber, stručnjak za velike zvijeri s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. U tim lutanjima i traženju teritorija znaju se spustiti do primorskih naselja privučeni mirisom ljudskih otpadaka.

- Ljudi su medvjede viđali kako idu prema Krku, a ni jednom nisu prešli preko Krčkog mosta - priča dalje Huber i dodaje da medvjed u komadu može preplivati i desetak kilometara.

Medvjedi su dobri plivači i plivaju dugo i ustrajno. U to su uvjereni i mještani Paga - na otoku su ljetos pronalazili ovce koje su ubijene na neobičan način. U tren oka Pagom se proširila vijest da je riječ o medvjedu ali nije nigdje viđen.

Lovac.info, prema 24 sata
Zadnja izmjena Petak, 03 Listopad 2014 14:56