Dopredsjednik HLS-a, Zdravko Vujnović, o predstojećim aktivnostima lovaca na istoku Hrvatske

Napisao/la  Ponedjeljak, 18 Kolovoz 2014 11:38

Uz redovne aktivnosti na uzgoju i zaštiti divljači, te jačanju etike i ekološke svijesti lovci regije Istok, koja obuhvaća pet županija:Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju, provodit će se i niz posebnih aktivnosti specifičnih za taj kraj koje je predvidio dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović, zadužen za tu regiju na razini HLS-a. Tu oko 260 lovačkih udruga okuplja gotovo 9600 lovaca što je velika snaga, ali i potencijal za provođenje različitih vidova aktivnosti.

Uz redovne aktivnosti na uzgoju i zaštiti divljači, te jačanju etike i ekološke svijesti lovci regije Istok, koja obuhvaća pet županija:Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku županiju, provodit će se i niz posebnih aktivnosti specifičnih za taj kraj koje je predvidio dopredsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Zdravko Vujnović, zadužen za tu regiju na razini HLS-a. Tu oko 260 lovačkih udruga okuplja gotovo 9600 lovaca što je velika snaga, ali i potencijal za provođenje različitih vidova aktivnosti.

-Pokušat ću najmanje četiri puta godišnje, a po potrebi i češće, okupiti sve lovačke saveze regije na koordinacijske sastanke kako bi razmatrali aktualne probleme u lovstvu, a ja bi sa tim zaključcima i stavovima išao na sjednice izvršnih tijela HLS-a u Zagreb –ističe dopredsjednik HLS-a Vujnović, koji je inače predsjednik LS Požeško-slavonske županije. Dodaje da će nastojati kroz državna tijela i Hrvatski centar za razminiranje ubrzati proces razminiranja jer je dobro znano da su značajne površine svih pet županija još pod minama što dakako utječe na razvoj lovstva na tim područjima.

-Regija ima bogata lovišta pa moramo naći načina da se to prezentira na širim prostorima kroz medije, turističke zajednice i drugo kako bi kvalitetnije koristili mogućnosti kroz komercijalne lovove što bi doprinijelo razvoju lovnog turizma- nastavlja Zdravko Vujnović i dodaje da je dio planova usmjeren na upoznavanje lovaca sa novim vidovima lovstva kao što su lov lukom i strijelom, sokolarenje i slično, a to će biti obuhvaćeno i novim zakonskim propisima koji su u pripremi.

Daljnji planovi za ovo razdoblje vezani su uz suradnju sa visokim školstvom na području regije.

-Imamo Poljoprivredni fakultet u Osijeku i još neke stručne institucije visokog školstva, tu je Odjel za lovstvo sa brojnim stručnjacima pa smatram da ima potrebe organizirati niz stručnih predavanja za lovce u ovih pet županija- naglašava Vujnović. Kao moguće teme spomenuo je pojavnost čaglja na ovim prostorima, opasnosti od bolesti kod divljači i drugo.

Dio njegovih namjera vezan je i na sportske aktivnosti lovaca pri čemu on kao dugogodišnji sportaš i društveni radnik ponajprije razmišlja o pokretanju svojevrsne lige strijelaca cijele regije.

-Tijekom svake godine  mogli bi organizirati pet kola ove lige tako da svaki županijski lovački savez bude domaćin jednog kola što bi unijelo više natjecateljskog duha među lovce i ljubitelje lovnog streljaštva, povećalo njihovu spremnost i poboljšalo ostvarene sportske rezultate – zaključio je Vujnović, te predložio da se uz svako kolo lige upriliče sastanak ljudi iz svake županije po pojedinim područjima lovačkog djelovanja kao napr. kinolozi, stručnjaci za izobrazbu kadrova i drugi, koji bi tako razmijenili iskustva u radu.

Vujnović nadalje planira niz aktivnosti kao predsjedavajući Izdavačkog savjeta HLS-a kao što su suradnja lovačkih glasila u našoj zemlji, te sa sličnim glasilima u regiji i EU.

On je još i predsjedavajući Povjerenstva za kultutru i lovnu etiku HLS-a. Tu se priprema izdavanje knjige Lovna etika i kultura, obilježavanje 60 godina Lovačkog muzeja HLS-a (2015. g.) zajedno s Nacionalnom izložbom lovačkih trofeja, aktivnosti na  izradi rješenja svečane lovačke odore HLS-a (zimske i  ljetne) kao i ostale odjeće sa znakom HLS-a,- izrada pravilnika o korištenju loga HLS-a (izrada aplikacija za razne namjere, tehnike i materijale), izdavanje nosača zvuka s lovačkim pjesmama i rogistima, natječaj i izbor suvenira HLS-a, te organizacija izložbe umjetničkih dijela s lovačkom tematikom prigodom obilježavanja značajnih obljetnica i godišnjih skupština HLS-a (mogućnost organizacije likovnih kolonija s lovačkom tematikom po regijama) i drugo.

Želimo mu sreću u daljnem radu!

Požega.eu, J.T., 16.08.