Izvještajna skupština LS Istarske županije

Napisao/la  Subota, 19 Srpanj 2014 00:11

U petak, 11. srpnja 2014. godine u Rovinju u prostoriji Doma kulure, pod predsjedanjem predsjednika LS Istarske županije Prekalj Graciana održana je izvještajna Skupština LSIŽ. Skupštini je prisustvovalo 35 od ukupno 44 zastupnika iz cijele Istre. Zastupnici Skupštine, jednoglasno su podržali podnesena izvješća o radu, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora za 2013.god., te Program rada i financijski plan za 2014. godine.

U petak, 11. srpnja 2014. godine u Rovinju u prostoriji Doma kulure, pod predsjedanjem predsjednika LS Istarske županije Prekalj Graciana održana je izvještajna Skupština LSIŽ.

Skupštini je prisustvovalo 35 od ukupno 44 zastupnika iz cijele Istre. Zastupnici Skupštine, jednoglasno su podržali podnesena izvješća o radu, financijsko izvješće, izvješće Nadzornog odbora za 2013.god., te Program rada i financijski plan za 2014. godine.

Zastupnici su izglasali i odluku o pomoći lovcima sa poplavljenog područja. LD će određeni iznos od 1 eura po lovcu kao namjenska sredstva u platiti na žiro račun LS Istarske županije koji će zbirno za sva LD uplatiti na žiro račun LS Vukovarsko - Srijemske županije.

Nezaobilazna tema rasprave bile su sudske presude vezane za nalet divljači na vozilo. Napomenuto je između ostalog da suci još uvijek zbog nepoznavanja problematike lovstva donašaju presude na štetu ovlaštenika prava lova. Iako se radi o divljači koja je dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu kako propisuje Zakon o lovstvu, a ne domaćim životinjama, i lovci njome gospodare u skladu sa Zakonom i Lovnogospodarskom osnovom te po Zakonu o cestama moguću krivnju osim vozača snosi i pravna osoba koja gospodari javnom prometnicom, pojedini suci po nekakvoj sudskoj praksi još uvijek presuđuju na štetu lovaca.

Cesta nije lovište, svi mi kao vozači plaćamo cestarinu za sigurnu vožnju po javnoj cesti, pravne osobe koje gospodare javnom cestom trebali bi istu ograditi da spriječe nalet vozila na divljač. Godišnje ima oko 300 naleta vozila na divljač i sreća je da nema smrtnih slučajeva ljudi.

Dok u većini evropskih zemalja u većini takvih slučajeva ovlaštenici prava lova tj. lovačka društva budu obeštećena za nanesenu štetu u lovištu mi još uvijek po pojedinim sudskim presudama plaćamo takve štete, čulo se kroz diskusije mnogih zastupnika.

U radu skupštine u svojstvu gostiju sudjelovao je tajnik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor i glavni urednik Lovačkog vjesnika Ivica Stanko, te predsjednik Lovske zveze Koper Fabio Steffe sa suradnicima. Tom prilikom Steffe je predstavnicima LS Istraske županije predao plaketu Lovske zveze Koper, kao zahvalu za uspješnu dugogodišnju suradnju. 

LS Istarske županije
Zadnja izmjena Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 10:53