Demostracije njemačkih lovaca protiv planiranog Zakona o lovu

Napisao/la  Srijeda, 26 Veljača 2014 00:06

demonstracije saar lovci 3U Njemačkoj su 14. veljače održane demonstracije u kojima se očekivalo 500injak a došlo je oko 1700 lovaca. Skupljeno je i 3500 potpisa peticije protiv izmjena Zakona o lovu. Demonstriralo se protiv prijedloga izmjena i dopuna Zakona o lovstvu prema kojem onaj tko želi sudjelovati u lovu mora dokazati svoju preciznost pucanja, a lovački psi moći će biti trenirani samo na slobodnim divljim životinjama. Odstrijel pasa i mačaka lutalica biti će značajno ograničen (policija će smjeti odstrijeljivati  pse lutalice), a onaj lovac koji prouzroči nepotrebnu patnju životinje može se kazniti s 5000 eura.

demonstracije saar lovci 5

U Njemačkoj su 14. veljače održane demonstracije u kojima se očekivalo 500injak a došlo je oko 1700 lovaca. Skupljeno je i 3500 potpisa peticije protiv izmjena Zakona o lovu, a demostratorima su se pridružili kolege iz Luksemburga i Francuske.

demonstracije saar lovci 1Demonstriralo se protiv prijedloga izmjene i dopune Zakona o lovstvu, a istodobno je održana rasprava pred Odborom za zaštitu okoliša u kojoj su aktivisti i lovaca i zaštitari prava životinja iznijeli svoje mišljenje. Udruga lovaca poziva na jasna poboljšanja u nacrtu Zakona i smatra da postoji potreba za pojašnjenjem pojedinih dijelova.

Prema novom Zakonu onaj tko želi sudjelovati u lovu mora dokazati svoju preciznost pucanja, a lovački psi moći će biti trenirani samo na slobodnim divljim životinjama. Odstrijel pasa i mačaka lutalica biti će značajno ograničen (policija će smjeti odstrijeljivati  pse lutalice), a onaj lovac koji prouzroči nepotrebnu patnju životinje može se kazniti s 5000 eura. Olovno streljivo trebalo bi biti zabranjeno od 2016. godine. Hranjenje divljih svinja i jelena s ciljem odstrijela trebalo bi ostati dozvoljeno dok će zaštita nekih životinja biti će ukinuta.

demonstracije saar lovci 3Zaštitari oštro kritiziraju obuku pasa na živim životinjama koje ne mogu pobjeći, otvoren lov na lisice do njihova istrijebljenja i nepostojanje ograničenja u lovu na jarebice, zečeve, kune ili šljuke. Lovcima se ne sviđa prijedlog novog zakona. Pozivaju na „pristojan lovački trening“ koji mora biti realističan, na živim životinjama. Smatraju da zakone ne bi smijeli stvarati birokrati i da zaštitari prava životinja žele potpuno ukinuti lov.

Novi zakon bi trebao bi stupiti na snagu 19. ožujka.

demonstracije saar lovci 2

Lovac.info, prema sr-online.de
Zadnja izmjena Utorak, 25 Veljača 2014 22:28