Rika jelena privukla velik broj inozemnih lovaca

Napisao  Utorak, 17 Rujan 2013 17:13

bkro130320 001 hirschroehrer 01vRika jelena, koja je upravo ovih rujanskih dana najjača, privukla je mnoge inozemne lovce u lovišta Podunavlje - Podravlje kojim gospodare Hrvatske šume Osijek.

Po riječima voditelja Uprave Hrvatskih šuma Osijek Borisa Ljubojevića, stanje divljači je dobro o čemu svjedoči i podatak da je među brojnom trofejnom divljači tijekom ove rike odstrijeljen i zlatni jelen s rogovljem od 232 točke. U tom lovištu u sklopu kojega je i svjetski poznato tikveško lovište, nalazi se matični fond od oko 1400 grla jelenske divljači i 1000 divljih svinja.

bkro130320 001 hirschroehrer 01vRika jelena, koja je upravo ovih rujanskih dana najjača, privukla je mnoge inozemne lovce u lovišta Podunavlje - Podravlje kojim gospodare Hrvatske šume Osijek.

Po riječima voditelja Uprave Hrvatskih šuma Osijek Borisa Ljubojevića, stanje divljači je dobro o čemu svjedoči i podatak da je među brojnom trofejnom divljači tijekom ove rike odstrijeljen i zlatni jelen s rogovljem od 232 točke. U tom lovištu u sklopu kojega je i svjetski poznato tikveško lovište, nalazi se matični fond od oko 1400 grla jelenske divljači i 1000 divljih svinja.

Nakon rike jelena, koje je počela ove godine početkom rujna a trajat će otprilike do kraja rujna, slijede skupni lovovi, na kojima opet sudjeluje velik broj inozemnih lovaca, rekao je Ljubojević. Dodao je kako je prošle godine rika jelena počela ranije, sredinom kolovoza, objasnivši kako je ove godine prirodu, pa tako i prirodna staništa divljači pogodila prvo visoka voda a potom velika suša, što sve utječe na "ljubavni zov jelena".

Cijene "zlatnih jelena" u lovištima Hrvatskih šuma ovise o broju točaka rogovlja, rekao je Ljubojević.

Naglasio je kako se u lovstvo ulažu i velika sredstva, te da struka vodi brigu o kontroliranom uzgoju. Skupni lovovi, koji su vrlo atraktivni, imaju upravo za cilj da odstrijelom divljači reguliraju broj matičnih grla, kako se ne bi previše razmnožili.

Lovište Pudunavlje - Podravlje prostire se na 26. 000 hektara.

Izvor: HINA - 12. RUJNA 2013. 

 

Zadnja izmjena Utorak, 17 Rujan 2013 17:18