Ode mjesečina, ode kapitalac

Napisao  Utorak, 16 Srpanj 2013 10:12

DVOJBE LOVACA NA TROFEJE- TURISTIČKI LOV U ZAMCI PROPISA I NEPOZNAVANJA LOVAČKE PRAKSE

Lovac-turist smije gađati vepra samo za vrijeme mjesečine, ali ako se noću mjesec sakrije, ostaje bez trofeja, a lovozakupnik bez novca
Zakon o lovstvu navodi dvije vrste lova, rekreacijski, što znači sportski lov, te turistički, što opet znači komercijalni lov divljači.
Kod sportskog (rekreativnog) lova odstrjel nije primarna zadaća. Takav lov treba biti prije svega rekreacija, uživanje u okolišu, druženje, obuka mladih lovaca, neki korisni poslovi u lovištu, a tek onda odstrjel. U provođenju sportskog lova treba se držati svih pisanih i nepisanih etičkih normi bilo bi dobro kada bi se primjerice smio opaliti u lovu samo jedan metak (načelo "jednake šanse"), itd. Čini se, da je sve ovo zakonodavac imao na umu kada je donosio zakon...

DVOJBE LOVACA NA TROFEJE- TURISTIČKI LOV U ZAMCI PROPISA I NEPOZNAVANJA LOVAČKE PRAKSE

rade-clanak-nocne-optike-1Lovac-turist smije gađati vepra samo za vrijeme mjesečine, ali ako se noću mjesec sakrije, ostaje bez trofeja, a lovozakupnik bez novca
Zakon o lovstvu navodi dvije vrste lova, rekreacijski, što znači sportski lov, te turistički, što opet znači komercijalni lov divljači.
Kod sportskog (rekreativnog) lova odstrjel nije primarna zadaća. Takav lov treba biti prije svega rekreacija, uživanje u okolišu, druženje, obuka mladih lovaca, neki korisni poslovi u lovištu, a tek onda odstrjel. U provođenju sportskog lova treba se držati svih pisanih i nepisanih etičkih normi bilo bi dobro kada bi se primjerice smio opaliti u lovu samo jedan metak (načelo "jednake šanse"), itd. Čini se, da je sve ovo zakonodavac imao na umu kada je donosio zakon.


Turistički ili komercijalni lov je kompleksno područje lova, prije svega odstrjela.
O čemu je riječ?
Postavimo nekoliko pitanja: jesmo li još 1994.godine uveli zakupni sustav lovišta, je li uvedeno nakaradno načelo zakupa tko više plati taj će gospodariti lovištem, jesu li godišnji nameti, silni papiri, je li se vrlo lako oduzimaju lovišta zbog banalnih propusta, jesu li velike štete od divljači, itd.
Ovdje nećemo spominjati nevjerojatno veliko osiromašenje lovaca kojima je danas problem platiti gorivo i cestarinu do lovišta, a da ne govorimo o ostalim troškovima. Dovoljno je informirati se o prometu lovačke opreme po trgovinama ili o tisućama oglasa za prodaju lovačkog oružja.
Iz dosadašnjeg teksta može se naslutiti na što se zapravo fokusira problem -na lovozakupnike.
Kako im pomoći, barem zakonskom regulativom. Krenimo na konkretan problem: naša najlovljenija/naj-trofejnija krupna divljač su divlje svinje. Lovozakupniku je komercijalno najisplativiji trofejni divlji vepar. Međutim, vepar izlazi van oko ili iza pola noći. Naš turist ga, naravno, ne smije tada odstrijeliti. Ako se pozivamo na mjesečinu, što ćemo uraditi ako na početku lova-čekanja bude mjesečina, a onda kada dođe vrijeme za odstrjel mjesečine nestane? Da turist tada smije uporabi-ti neki noćni uređaj (lampu, pojačalo svjetla) vepar bi najvjerojatnije bio odstrijeljen i svi bi bili zadovoljni.
Još je nešto prisutno u praksi, o tome svi znaju, ali se malo govori. Lovci na trofeje su imućniji građani, vječito su u nekoj poslovnoj trci, nikada nemaju vremena. Ne pitaju koliko trofej košta, oni bi na brzinu odstrijelili, slikali se uz trofej i otišli za poslom.
Nažalost, rekreacija i turizam, sport i komercijala teško idu zajedno.
Možda bi u lovu trebalo odvojiti sport od komercijale. Kad smo se već odlučili za komercijalu, onda je ne treba sputavati neodgovarajućim zakonskim propisima. Dakle, razmislimo o tome da se neka pomoćna sredstva dozvole u komercijalnom lovu. Da se ponovno primimo prakse: takva se pomagala već odavno koriste, u Hrvatsku se legalno uvoze, lovački tisak ih redovito oglašava, vlast pred time zatvara oči.

PREMA PROPISIMA ZAKONA O LOVSTVU
Zabrana noćnih ciijnika
Zakon o lovstvu (NN 140/05, 5/09 i 153/09):
Čl.l.st.1. Gospodarenje lovištem i divljači obuhvaća uzgoj, zaštitu, lov i korištenje divljači i njezinih dijelova.
St.2. Poslovi iz stavka 1. ovoga članka imaju gospodarsku, turističku i rekreativnu funkciju te funkciju zaštite i očuvanja biološke i ekološke ravnoteže prirodnih staništa, divljači i divlje faune i flore.
U čl. 64. st.1.t.4. stoji da je zabranjeno loviti divljač upotrebom reflektora i sličnih svjetlećih sredstava. Svako držanje navedenih sredstava izvan stambenog objekta, a unutar lovišta smatra se lovom.
U t. 5. istog članka i stavka stoji da je zabranjeno loviti divljač optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećanja ili pretvaranja slike.

UPORABA LOVAČKOG ORUŽJA I STRELJIVA
Noćni lov
Pravilnik o načinu uporabe lovačkog oružja i naboja (NN 68/06):
Čl. 8 st.1. Lovačko oružje i naboje nije dozvoljeno upotrebljavati u vrijeme smanjene vidljivosti i noću. Kao noćno vrijeme drži se razdoblje od dva sata nakon za\aska sunca do dva sata prije izlaska sunca.
U st.2. istog članka stoji da je lovačko oružje i naboje dopušteno upotrebljavati noću samo za vrijeme mjesečine koja omogućava prethodno motrenje, pri odstrjelu medvjeda, divlje svinje, čaglja, lisice, jazavca, tvora i kune.

Napisao: dipl. ing. Rade STOJADINOVIĆ, sudski vještak za oružje i balistiku
Zadnja izmjena Utorak, 16 Srpanj 2013 10:18